Și oamenii au nevoie să hiberneze? Cercetătorii explică ce se întâmplă cu noi iarna

Și oamenii au nevoie să hiberneze? Cercetătorii explică ce se întâmplă cu noi iarna

Nu întâmplător simțim că avem mai puțină energie în sezonul rece, iar somnul pare să nu ne mai ajungă, spun cercetătorii.

„Dacă simți că trebuie să dormi mai mult iarna, nu ești singurul”, declară dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la spitalul Huntington din Pasadena, California, făcând referire la studiile potrivit cărora cel puțin o treime din adulții americani au afirmat că dorm mai mult în timpul iernii.

„Nevoia de somn a celor mai mulți adulți este undeva între șapte și nouă ore pe noapte, iar acest lucru e constant, indiferent cât de rece sau de întuneric este afară. Cu toate acestea, este ceva obișnuit să simți că dormi mai mult iarna, din cauză că pierdem o oră din timpul zilei când trecem la ora de iarnă, ceea ce are legătură cu lăsarea mai rapidă a întunericului", adaugă acesta.

Spre deosebire de animale, efectele schimbării anotimpurilor asupra oamenilor erau considerate insignifiante până când un studiu publicat în februarie 2023 a descoperit altceva: cei 188 de pacienți supuși unui studiu asupra somnului la spitalul St. Hedwig din Berlin au dormit cu aproximativ o oră iarna mai mult decât în timpul verii. Autorii cercetării au considerat că acest lucru nu este semnificativ statistic. Însă participanții au avut 30 de minute în plus de mișcări rapide ale ochilor când dormeau, așa-numita fază REM a somnului, în timpul iernii, relatează CNN.

ADVERTISING

REM (rapid eye movement) este cea mai plăcută fază a somnului, fiind caracterizată de mai multe vise, mișcări ale corpului, precum și de creșterea ritmului cardiac și al celui respirator decât în alte etape. „Este o fază esențială a somnului care ajută memoria, concentrarea, reglarea stării de spirit și funcția imunității", explică Dasgupta.

Nevoia de a dormi mai mult iarna ar putea avea legătură cu fluctuațiile de lumină din timpul anului sau cu schimbările de comportament și de sănătate mintală care pot rezulta.

Cum ne afectează lumina somnul

„Corpul nostru primește indicii de la soare pentru ritmul nostru circadian, ceea ce înseamnă că atunci când lumina strălucește afară tindem să fim mai activi, dar când soarele apune ne simțim obosiți. Scăderea luminii solare provoacă o creștere a melatoninei, un hormon creat de organism care reglează ciclurile de adormire-trezire", explică Dasgupta.

Cum în timpul iernii organismul produce mai repede melatonină din cauza întunericului care se așterne mai devreme, "ar fi normal să presupunem că o persoană sănătoasă are nevoie de mai mult somn iarna", spune dr. Carleara Weiss, profesor asistent la University of Buffalo.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar lumina nu influențează doar durata, ci și calitatea somnului. „Somnul REM este puternic afectat de lumină și întuneric, așa că în lunile de iarnă, când avem mai puțină lumină, corpul supracompensează de fapt prin mai mult somn REM", explică dr. Joshua Tal, psiholog clinic din New York specializat în tulburări ale somnului.

Nevoia mai mare de somn iarna ar putea proveni și din așa-numite „reziduuri sociale", adică din distracția și nopțile pierdute de-a lungul verii, care obligă organismul să compenseze cu mai mult somn, arată experții.

Alte motive care țin de comportament sunt „stresul din timpul vacanței, consumul unor alimente nesănătoase, consumul de alcool și lipsa de mișcare", arată Dasgupta.

Ce putem face ca să ne odihnim iarna

Oamenii nu au nevoie să hiberneze și nici nu și-ar putea permite din cauza nevoilor sociale și ocupaționale, subliniază Weiss.

ADVERTISING

„Însă putem face unele modificări pentru a ne descurca mai bine, pentru a ne odihni mai bine în timpul iernii", adaugă ea.

Întrucât schimbarea luminii naturale din timpul iernii ne afectează ritmul circadian, să dormim puțin mai mult ne-ar putea ajuta să fim puțin mai vioi, dacă avem un program care necesită să ieșim afară când e întuneric, spune Tal. Începerea lucrului sau a cursurilor școlare mai târziu ar putea fi, de asemenea, de ajutor pentru că atunci când afară e lumină oamenii sunt mai vioi și mai eficienți.

„Ca să ne ajutăm corpul să facă tranziția de la somn la trezire, este important să avem expunere la lumină dimineața în lunile de iarnă. Pe lângă asta, este important să păstrezi o rutină consistentă a timpului petrecut în pat și a orelor de trezire", subliniază Weiss.

Dacă programul nu permite expunerea la lumină solară înainte de a începe munca, merită încercată terapia cu lumină, tratamentul de bază pentru tulburările afective sezoniere - care pot fi un alt motiv pentru nevoia mai mare de somn în timpul iernii. Tratamentul implică expunerea la lumina emisă de un dispozitiv, cu o intensitate de 10.000 de lucși (unitatea de măsură care reprezintă gradul de iluminare a unei suprafețe - n.red.), timp de minimum 30 de minute.

„Este important să te asiguri că mediul de somn este propice somnului. Și contactează fie un profesionist de încredere, fie direct un profesionist în sănătate mintală, dacă observi că te confrunți cu depresia sezonieră", recomandă dr. Jennifer Martin, profesor de medicină la David Geffen School of Medicine de la UCLA și fost președinte al Academiei americane de medicină a somnului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇