Legătura dintre insomnia cronică și bolile de inimă

Legătura dintre insomnia cronică și bolile de inimă

O cercetare recentă, în fapt o nouă meta-analiză a 21 de studii la care au participat peste 2 milioane de persoane, cu vârsta medie cu puțin sub 60 de ani, a arătat că persoanele cu insomnie prezintă un risc mai mare de evenimente cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic și deces cardiovascular.

În plus, riscul de deces din toate cauzele legate de insomnie e cu 14% mai mare în cazul acestor persoane comparativ cu cele sănătoase, se arată într-un raport citat de Medical News Today, care citează un raport publicat de jurnalul PLoS One.

ADVERTISING

După ce au analizat datele provenind de la indivizi sănătoși sau cu insomnie, cercetătorii au concluzionat că a existat o corelație între insomnie și o serie de evenimente negative pentru sănătate.

Autorii studiului au tras concluzia că persoanele cu insomnie au un risc mult mai mare de deces cardiovascular.

Persoanele cu insomnie au prezentat un risc cu 53% mai mare de deces legat de o boală cardiacă, în comparație cu persoanele sănătoase.

Insomnia a fost, de asemenea, legată de o creștere semnificativă a riscului de infarct miocardic (atac de cord). Astfel, persoanele cu insomnie au avut un risc cu 48% mai mare de infarct decât cele sănătoase.

ADVERTISING

O altă concluzie a fost aceea că persoanele cu insomnie au avut un risc cu 31% mai mare de a fi diagnosticate cu orice tip de boală cardiovasculară.

În cele din urmă, autorii au conchis că persoanele cu insomnie aveau un risc cu 14% mai mare de mortalitate din toate cauzele în comparație cu persoanele sănătoase.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇