Un studiu recent a scos la iveală faptul că femeile care au cicluri menstruale neregulate sau lungimi de ciclu neregulate prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare.
Ciclurile pe o perioadă mai scurtă de 21 de zile și cele mai lungi de 35 de zile au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și fibrilație atrială sau bătăi neregulate ale inimii, relatează CNN.
Un ciclu menstrual a fost măsurat ca fiind numărul de zile dintre fiecare perioadă menstruală.
„O lungime prea mare a ciclului menstrual a fost asociată cu riscuri crescute de fibrilație atrială, dar nu și de infarct miocardic, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral”, au concluzionat cercetătorii, în timp ce ciclurile mai scurte decât ar fi normal au fost asociate cu un risc mai mare de boală coronariană și infarct miocardic sau atac de cord.
„Femeile care suferă de disfuncții ale ciclului menstrual pot prezenta consecințe adverse asupra sănătății cardiovasculare, însă mecanismele exacte și factorii implicați rămân necunoscuți”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Huijie Zhang, medic șef și profesor la Spitalul Nanfang al Universității Medicale de Sud din China.
Aproximativ 14 până la 25% dintre femeile din întreaga lume prezintă cicluri menstruale neregulate, conform datelor Institutului Național de Sănătate din SUA.
Pentru a realiza studiul, cercetătorii chinezi au analizat datele provenind de la 58.056 de femei din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Participantele au completat chestionare în care au raportat durata și regularitatea ciclurilor menstruale pe parcursul a aproximativ 12 ani, precum și alte informații medicale relevante.