Un studiu recent a arătat că aspirina se face vinovată de o creștere cu 26% a riscului de insuficiență cardiacă la persoanele care au cel puțin un factor de predispoziţie pentru această afecțiune.
Factorii includ fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul și bolile cardiovasculare, scrie Science Daily.
Este primul studiu care arată că persoanele cu cel puțin un factor de risc pentru insuficiență cardiacă și care iau aspirină prezintă mai multe riscuri să fie diagnosticate cu această afecțiune ulterior, comparativ cu cei care nu iau medicamentul, a declarat autorul cercetării, dr. Blerim Mujaj, de la Universitatea din Freiburg (Germania).
„Deși concluziile necesită confirmare, ele indică faptul că legătura potențială dintre aspirină și insuficiența cardiacă trebuie clarificată”, a adăugat cercetătorul.
Analiza a inclus 30.827 de persoane cu risc de a dezvolta insuficiență cardiacă din Europa de Vest și SUA. Vârsta medie a participanților a fost de 67 de ani și 34% erau femei. Niciunul nu avea insuficiență cardiacă la momentul începerii studiului. Administrarea aspirinei a fost înregistrată la înscrierea în studiu, iar participanții au fost clasificați ca utilizatori sau neutilizatori.
Subiecții au fost monitorizați pe parcursul a 5,3 ani, timp în care 1.330 de participanți au fost diagnosticați cu insuficiență cardiacă, marea majoritate fiind dintre cei care luau aspirină.