Nu suntem singura specie care folosește medicina preventivă. Iată ce fac vrăbiile

Nu suntem singura specie care folosește medicina preventivă. Iată ce fac vrăbiile

Nu suntem nici pe departe singura specie care știe că natura ne pune la dispoziție unelte felurite pentru a trata bolile. Recent a intrat pe această listă scurtă o specie de vrabie care trăiește în China, care folosește frunze de pelin pentru a reduce numărul paraziților și pentru a-și ajuta puii să crească sănătoși.

„În China, aceste păsări aduc frunze de pelin în cuib, în aceeași perioadă în care oamenii atârnă frunzele de pelin la uși, în timpul Festivalului Dragon Boat. Credința că acest comportament oferă protecție împotriva sănătății precare este susținută de compușii anti-paraziți găsiți în această plantă.

ADVERTISING

A fost sugerat faptul că încorporarea frunzelor proaspete de pelin în cuib ar avea un efect similar pentru vrăbii”, au explicat cercetătorii coordonați de Canchao Yang, ecologist la Hainan Normal University, conform Science Alert.

Experimentele realizate de oamenii de știință au arătat că, într-adevăr, în cuiburile în care erau frunze de pelin erau mai puțin paraziți, se arată într-un raport publicat de jurnalul Current Biology.

„Rezultatele noastre sugerează că vrăbiile, la fel ca oamenii, folosesc frunzele de pelin ca medicină preventivă pentru a-și proteja puii. Așadar, trebuie să ne întrebăm: oare cine imită pe cine?”, mai spun oamenii de știință, referindu-se la vrabia aparținând speciei Passer cinnamomeus.

ADVERTISING

Citește și Un suedez a reușit să dreseze coțofene: Păsările adună capacele metalice de la sticle și primesc în schimb mâncare (Video)

Concluzia că animalele ar putea să folosească plante medicinale nu este complet nouă, femelele gestante din Kenya consumând un anumit tip de frunze pentru a induce nașterea, în timp ce alte mamifere folosesc plante pentru a se trata, uneori chiar pentru a preveni boli sau pentru a se simți mai bine.

Vezi și Izolarea oamenilor în case a schimbat cântecul păsărilor. Masculii au început să cânte mai ”sexy” (Audio)

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇