Imagini rare care arată Titanicul pe fundul Atlanticului au fost publicate după zeci de ani (Video)

Imagini rare care arată Titanicul pe fundul Atlanticului au fost publicate după zeci de ani (Video)

O serie de imagini rare care arată Titanicul pe fundul Oceanului Atlantic au fost publicate după zeci de ani.

Înregistrarea video, din care mare parte nu a mai fost văzută de public până acum, a fost filmată la doar câteva luni după ce exploratorii au găsit epava în septembrie 1985, informează Sky News.

Peste 1.500 de oameni au murit când Titanicul, care se îndrepta de la Southampton la New York în timpul călătoriei sale inaugurale, s-a scufundat în Atlanticul de Nord la 15 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg.

ADVERTISING

Vasul de linie, cel mai mare la momentul în care a intrat în funcțiune - a fost descoperit de o echipă de la Institutul Oceanografic Woods Hole (WHOI) și de la Institutul Național de Oceanografie din Franța.

În timpul a 11 scufundări în iulie 1986, au fost filmate imagini dintr-un submersibil cu echipaj uman și de pe o navă mică manevrată de la distanță. Acum, 80 de minute de filmare au fost postate pe canalul YouTube al WHOI.

When Alvin visited the wreck of the Titanic

Imaginile alb-negru arată prova navei și câteva balustrade de-a lungul uneia dintre punțile sale, printre alte aspecte ale celebrei nave de pasageri.

ADVERTISING

Oceanograful Robert Ballard a spus că primul lucru pe care l-a văzut când a coborât 2,5 mile sub mare a fost „un zid uriaș de oțel nituit care se ridica la zeci de metri deasupra noastră”.

„Nu m-am uitat niciodată în jos la Titanic. M-am uitat în sus. Nimic nu era mic”, a spus el.

Nu mai rămăseseră resturi umane, dar Ballard a văzut pantofi, inclusiv încălțămintea ce părea să fi fost a unei mame și a unui copil.

„După ce Titanicul s-a scufundat, cei care au intrat în apă și care nu aveau veste de salvare au murit de hipotermie”, a precizat el.

ADVERTISING

Submersibilul cu trei oameni a trebuit să iasă la suprafață când bateriile sale au început să ia apă. Pe măsură ce se ridica, Ballard își amintește că a văzut hublourile Titanicului; „A fost ca și cum oamenii se uitau înapoi la noi”.

Publicarea imaginilor a fost coordonată cu cea de-a 25-a aniversare a lansării filmului lui James Cameron din 1997, Titanic. Cu Kate Winslet și Leonardo DiCaprio în rolurile principale, pelicula a câștigat 11 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇