Descoperire de proporții făcută lângă epava Titanicului, la 4.000 de metri adâncime (Video)

Descoperire de proporții făcută lângă epava Titanicului, la 4.000 de metri adâncime (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Epava Titanicului, ruptă în două, se descompune lent la aproape 4.000 metri adâncime, pe fundul oceanului Atlantic de Nord. Dar zona suscită interesul oamenilor de știință și dintr-un alt motiv.

Un semnal acustic misterios, detectat în urmă cu 26 de ani, a fost descifrat abia acum, oamenii de știință descoperind cu surprindere că zona subacvatică unde se odihnește vaporul ascunde și alte secrete, scrie CNN.

P.H. Nargeolet, un pilot veteran al submersibilului Nautile, cu care scafandrii au explorat epava Titanicului, a detectat unda sonoră cu ajutorul echipamentului de sondare prin ecou în 1996. De atunci, însă, nimeni nu a reușit să afle ce se află în spatele acestui semnal, care sunt originile sale.

ADVERTISING

Într-o expediție la epava Titanicului la începutul acestui an, Nargeolet și alți patru cercetători s-au scufundat pentru a găsi obiectul misterios, detectat sonor la finele anilor 90.

Din cauza magnitudinii semnalului sonor, Nargeolet a crezut că se află în căutarea unei alte epave. În schimb, a găsit un recif stâncos, alcătuit din diverse formațiuni vulcanice și plin de homari, pești de mare adâncime, bureți și mai multe specii de corali care ar putea avea mii de ani.

”Este fascinant din punct de vedere biologic! Animalele care trăiesc acolo sunt foarte diferite de animalele care trăiesc de obicei în abisul oceanului”, a declarat Murray Roberts, un profesor de biologie marină aplicată și ecologie la Universitatea din Edinburgh, Scoția, și unul dintre cercetătorii care au participat la expediție.

ADVERTISING

”(Nargeolet – n. red.) a făcut o descoperire științifică foarte importantă. A crezut că este o epavă și s-a dovedit, în opinia mea, să fie ceva încă și mai uimitor decât o epavă”, a mai spus omul de știință.

Surpriza descoperită în abis face ca această expediție să fie doar începutul unei noi aventuri, dat fiind faptul că, în zonă, a mai fost detectat un semnal, chiar mai puternic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇