A fost descoperită epava aflată la cea mai mare adâncime

A fost descoperită epava aflată la cea mai mare adâncime

O echipă de oameni de știință a descoperit epava aflată la cea mai mare adâncime, respectiv 6.985 de metri, în Marea Filipinelor.

Este vorba despre un distrugător al marinei americane, poreclit ”Sammy B”, care a atacat o flotă japoneză în cea mai mare bătălie pe mare a celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie IFL Science.

USS Samuel B Roberts, cunoscut sub numele de ”Sammy B”, a fost găsit rupt în două. Epava care până acum deținea recordul privind adâncimea era USS Johnston, găsită în 2021 tot în Marea Filipinelor.

ADVERTISING

Descoperirea a fost făcută de asemenea de Victor Vescovo, fondatorul Caladan Oceanic Expeditions.

”A fost o onoare extraordinară să găsesc această navă incredibil de faimoasă și, făcând acest lucru, am șansa de a spune povestea ei de eroism celor care poate nu cunosc nava și sacrificiul echipajului ei”, a spus Vescovo, fost comandant al Marinei.

Sammy B a luat parte la Bătălia de pe Samar, faza finală a bătăliei de la Golful Leyte, din octombrie 1944. Atunci, marina imperială japoneză a suferit cea mai mare pierdere de nave și nu a reușit să disloce forțele americane din insula Leyte, pe care o invadaseră anterior ca parte a eliberării Filipinelor.

ADVERTISING

Așa după cum arată niște înregistrări ale vremii, Sammy B a distrus un crucișător greu japonez și a avariat semnificativ un altul. După ce și-a folosit aproape toată muniția, nava a fost lovită letal de cuirasatul Yamato și s-a scufundat.

Dintr-un echipaj de 224 de oameni, 89 au murit și 120 au fost salvați, printre care și căpitanul Robert W. Copeland.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇