Cum salvează tehnologia inteligentă urşii panda

Cum salvează tehnologia inteligentă urşii panda

Ursul panda gigant a fost mult timp imaginea conservării animalelor, în condițiile în care specia se confruntă cu o mare ameninţare: pierderea habitatului. În prezent, ecologiştii speră că tehnologia inteligentă poate contribui la protejarea viitorului acestui animal.

Dependenţa sa de bambus a făcut ca specia să fie deosebit de vulnerabilă la schimbările de mediu, iar dezvoltarea urbană rapidă a Chinei din ultimul secol a împins panda într-o mică parte din arealul lor istoric. Şi, deşi aproximativ 54% din habitatul său sălbatic este protejat, aceste zone sunt încă vulnerabile la dezastre naturale, cum ar fi incendiile.

ADVERTISING

Pentru a proteja habitatul panda, proiectul „Digital Panda System" a fost implementat în pădurile şi păşunile din provincia Sichuan în februarie 2021.

Sistemul de raportare rapidă ajută la detectarea incendiilor de pădure în zone greu accesibile, alertând pădurarii şi departamentele de pompieri pentru ca aceştia să poată interveni rapid, precum şi la monitorizarea faunei sălbatice, potrivit CNN.

O altă tehnologie inteligentă, recunoaşterea facială, ar putea ajuta la identificarea mai precisă a fiecărui urs panda. Pentru ochiul uman, feţele lor acoperite de blană arată toate la fel, dar algoritmii computerizaţi sunt capabili să distingă diferenţele.

„Tehnologia digitală va juca un rol mai important în viitor, în ceea ce priveşte biodiversitatea (şi) conservarea", spune Zhao Jian, expert Huawei, care a supravegheat dezvoltarea sistemului Digital Panda.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sistemul colectează date de la 596 de camere, 45 de camere cu infraroşu, drone şi sateliţi, pe care le stochează în cloud. Cercetătorii folosesc aceste date pentru a monitoriza, urmări şi studia fauna sălbatică, precum şi pentru a detecta punctele fierbinţi ale incendiilor.

Deoarece camerele sunt folosite în zone îndepărtate, unde alimentarea cu energie electrică este redusă sau inexistentă, sistemul este alimentat cu energie solară şi foloseşte transmisia prin microunde, care nu necesită cabluri şi este mai fiabilă pe terenuri complexe, spune Zhao.

Potrivit Huawei, sistemul asistă 140.000 de pădurari, administratori de păşuni şi cercetători din Sichuan.

ADVERTISING

În primele cinci luni de funcţionare, sistemul a detectat 651 de focare de incendii de pădure, reducând incendiile de pădure cu 71,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În pofida numelui său, sistemul Digital Panda System oferă protecţie nu numai pentru panda, spune Zhao. Sistemul acoperă secţiunea din Sichuan a recent înfiinţatului Parc Naţional al Panda Uriaş, o zonă de aproape 16.500 de kilometri pătraţi care conectează 67 de rezervaţii din trei provincii. Parcul găzduieşte cei 1.800 de urşi panda sălbatici din China, alături de alte 8.000 de specii de animale şi plante, inclusiv animale pe cale de dispariţie, cum ar fi urşii panda roşii şi maimuţele cu nasul roşu.

Zhao spune că, în viitor, sistemul Digital Panda System ar putea fi extins și în alte secţiuni ale parcului naţional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇