Urșii panda au fost salvați, dar cu ce costuri... Plătesc alte specii

Urșii panda au fost salvați, dar cu ce costuri... Plătesc alte specii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Salvarea urșilor panda de la pieire este cu siguranță o poveste de succes. Dar nu una pentru alte specii care trăiau în același habitat, așa cum sunt leoparzii, lupii sau câinii sălbatici asiatici.

Încă din anii ´60 au fost create rezervații pentru urșii panda în China, iar eforturile au dat roade. În urmă cu patru ani, această specie a fost trecută de pe lista celor aflate în pericol de dispariție pe cea a animalelor vulnerabile, arată IFL Science.

Numai că abia acum se văd și costurile. O serie de carnivore mari au dispărut din habitatele special amenajate pentru specia protejată.

ADVERTISING

Deși de vină nu e în niciun caz ursul panda, cel puțin nu în mod direct, ceea ce s-a întâmplat arată că, pe viitor, ar trebui să se țină cont de imaginea de ansamblu, să se pună bază pe strategiile de conservare a întregului ecosistem, nu numai pe salvarea unei singure specii carismatice.

Oamenii de știință de la Peking University au descoperit, cu ajutorul camerelor amplasate în 73 de arii protejate din China, inclusiv 66 de rezervații dedicate urșilor panda, că 81% dintre leoparzii de până atunci au dispărut, la fel 38% dintre leoparzii de zăpadă, 77% dintre lupi și 95% dintre câinii sălbatici asiatici.

ADVERTISING

De vină pare să fie felul în care au fost gândite rezervațiile. Urșii panda nu au nevoie de foarte mult spațiu - 13 kilometri pătrați sunt mai mult decât de ajuns, în vreme ce carnivorele care au dispărut din habitate aveau nevoie de peste 100 de kilometri pătrați, se arată într-un studiu publicat de jurnalul Nature Ecology and Evolution.

Citește și Un fotograf a avut o șansă la un milion: A fotografiat două animale care se iubesc, deși sunt din specii diferite (Foto)

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇