Construirea unui tunel ar putea distruge vestigiile de la Stonehenge

Construirea unui tunel ar putea distruge vestigiile de la Stonehenge
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un proiect de infrastructură din Marea Britanie ar putea distruge vestigiile de la monumentul Stonehenge din Anglia (comitatul Wiltshire), susțin mai mulți arheologi și activiști. 

Proiectul, care prevede construirea unui tunel pe lângă Stonehenge, este dezbătut de zeci de ani, dar ar putea primi, în sfârșit, aprobarea ministrului britanic al Transporturilor, Grant Shapps, chiar în această săptămână.

Potrivit The Guardian, proiectul valorează 2,4 miliarde de lire sterline. Acesta presupune crearea unui tunel pe lângă monument, pentru a prelungi drumul A303 (sufocat de trafic) într-o autostradă.

ADVERTISING

Proiectul este susținut de Highways England, English Heritage și National Trust.

Misterul originii megaliţilor de la Stonehenge a fost descoperit grație unei bucăți furate acum 60 de ani

Arheologii sunt revoltați

În mod evident, arheologii sunt revoltați de aceste planuri, dar și activiștii locali și druizii din Anglia.

Profesorul Mike Parker Pearson se teme că proiectul va provoca daune ireparabile unui sit antic încă în mare parte neexplorat.

”Situl patrimoniului mondial pe care se află Stonehenge are o lungime de peste 5 km, dar tunelul este sub 3 km. Acest lucru înseamnă că vom avea o autostradă ieșind prin acest peisaj unic și protejat”, susține el.

ADVERTISING

”Va distruge aproape toate dovezile arheologice”, subliniază specialistul.

Capătul vestic al tunelului va elimina, susține el, majoritatea rămășițelor unei tabere care ar fi putut fi folosită chiar de cei care au construit Stonehenge.

”Dacă ne gândim la preistorie, rămășițele îngropate sunt singurele dovezi pe care le avem”, spune Pearson, care a excavat situl în 2004.

Comitetul Patrimoniului Mondial, care a desemnat zona ca fiind una de o importanță excepțională pentru omenire, a avertizat că actuala schemă va ”avea un impact negativ” asupra Stonehenge, deoarece tunelul este prea scurt.

Oamenii din Epoca Bronzului își transformau morții în ornamente sau instrumente muzicale

ADVERTISING

Peisajul va fi distrus

Kate Fielden, o localnică ce a protestat față de construirea tunelului timp de 20 de ani, spune că peisajul din jurul Stonehenge va fi distrus.

”Este prea deprimant. Nu doar faptul că un sit al patrimoniului mondial va fi distrus pentru totdeauna, dar supărarea mea este că guvernului nostru îi pasă prea puțin de ceva care înseamnă enorm pentru atât de mulți oameni”, spune femeia.

Fielden a mai declarat că nu știe ce va face - alături de alți activiști - dacă ministrul dă undă verde proiectului. Femeia nu exclude să se întindă în fața bulodezerelor, dacă asta înseamnă oprirea proiectului.

”Mă pun și în fața buldozerelor dacă este nevoie, dar mai e până acolo”.

Localnica nu e singura dispusă să protesteze. Arthur Pendragon, unul dintre cei mai cunoscuți druizi din Marea Britanie, spune că se va alătura oricărei forme de protest.

O altă problemă ar fi și poluarea luminoasă, cea a mașinilor care vor intra în tunel, au mai susținut specialiștii.

Citește și alte știri din aceeași categorie:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇