Aceasta este vârsta la care ne pierdem pasiunea pentru viață - Studiu

Un studiu realizat în Norvegia a identificat vârsta la care oamenii se pare că nu mai au destulă pasiune și tărie de caracter încât să susțină o mentalitate pozitivă.

Cercetarea, publicată în jurnalul New Ideas in Psychology și citată de The Guardian, a analizat relația dintre pasiune, tărie de caracter și o mentalitate pozitivă de-a lungul vieții. Peste 900 de oameni cu vârste cuprinse între 14 și 77 de ani au participat la studiu.

Cercetătorii norvegieni au descoperit că legătura dintre tăria de caracter și pasiune a fost puternică între vârstele 17 și 53 de ani, însă în grupul de oameni cu vârste cuprinse între 54 și 69 de ani legătura era „neînsemnată”. Cu alte cuvinte, vârsta de 54 de ani anunță un declin din acest punct de vedere.

ADVERTISING

De-a lungul vieții, putem avea un nivel ridicat de determinare, unul scăzut pentru pasiune și invers. Aceste calități interconectate sunt necesare pentru realizări și performanțe, însă oamenii care trec de vârsta de 53 de ani par să nu le mai posede sub formă de „pachet”.

Oamenii de știință au definit pasiunea drept „o dorință sau entuziasm puternic pentru ceva”, iar determinarea drept anduranța „caracterizată prin diligență”.

„Asta înseamnă că este mai dificil să ne mobilizăm ambiția și determinarea, chiar dacă avem pasiune. Sau poate că avem pasiune și ambiție, însă nu mai suntem atât de determinați ca în trecut”, a explicat Hermundur Sigmundsson, profesor la Universitatea Norvegiană pentru Știință și Tehnologie și autorul studiului.

ADVERTISING

Citește și Iată cum creierul distruge neuronii morți. Video în premieră

Totuși, nu este o regulă. Trebuie doar să dezvoltăm noi interese și să încercăm din răsputeri să nu renunțăm la ele, se mai menționează în raport.

„Pasiunea noastră controlează direcția în care ne dorim să mergem, de ce suntem interesați și ce vrem să realizăm în viață. Mantra pare să fie: folosește ce ai sau vei pierde tot”, a mai adăugat omul de știință.

Te-ar putea interesa și Ce se întâmplă în creier după o despărțire

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇