Un asteroid îndepărtat, care orbitează în apropiere de Marte, a fost analizat recent de oamenii de știință, iar imaginile dezvăluie o asemănare surprinzătoare cu Luna.
Se nasc astfel întrebări și posibile răspunsuri cu privire la originile obiectului antic. Asteroidul a fost numit (101429) 1998 VF31 și face parte dintr-un grup de asteroizi troieni aflați în orbita lui Marte.
Troienii sunt corpuri cerești care se află în regiunile gravitaționale din vecinătatea altor planete.
Majoritatea asteroizilor troieni pe care îi cunoaștem se află în orbita lui Jupiter, însă și alte planete au astfel de asteroizi, inclusiv Marte și chiar planeta noastră, arată Science Alert.
Însă (101429) 1998 VF31 este unic printre troienii Planetei Roșii, spun astronomii din Irlanda de Nord, cei care l-au analizat. Deși recunosc că nu pot fi siguri, aceștia spun că este posibil ca acest troian marțian să-și aibă originile undeva la mare depărtare de Planeta Roșie. Ei sunt de părere că 101429 ar putea fi „o relicvă dintr-un fragment al scoarței originare a Lunii”.
Dar, dacă este adevărat, cum a ajuns ”geamănul Lunii” să orbiteze Marte? „Sistemul Solar timpuriu era foarte diferit față de cel pe care îl vedem în ziua de azi. Spațiul dintre planetele nou-formate era plin de reziduuri și coliziunile erau la ordinea zilei. Asteroizii mari loveau constant Luna și alte planete.
Un fragment dintr-o astfel de coliziune ar fi putut ajunge în orbita lui Marte atunci când planeta încă se forma și astfel a rămas blocat în norii săi troieni”, a explicat Apostolos Christou, astronom și autor principal al noului studiu.
Pe de altă parte, însă, nu este exclusă nici ipoteza ca troianul să reprezinte un fragment din Marte, desprins printr-un incident similar care s-a produs pe Planeta Roșie.
Apoi, nu în ultimul rând, ar putea fi vorba de un asteroid obișnuit care a ajuns să semene cu Luna în urma proceselor de radiație solară.
Te-ar putea interesa și O nouă teorie despre “geamănul pierdut” al Soarelui. Ce s-a întâmplat cu acesta