O nouă teorie privind originile muzicii: Adevăratele motive pentru care oamenii au recurs la ea

O nouă teorie privind originile muzicii: Adevăratele motive pentru care oamenii au recurs la ea

Am crede că iubirea este principalul motiv pentru care oamenii au învățat să cânte și să creeze simfonii. Un studiu recent arată că nu aceasta a fost motivația de bază pentru care am ajuns să stăpânim această artă.

Într-un articol publicat recent în jurnalul Behavioral and Brain Sciences, o echipă de antropologi și psihologi argumentează că mai multe dovezi susțin faptul că muzica a apărut din nevoia grupurilor de a impresiona aliați și inamici. Totodată, părinții ar fi folosit muzica pentru a arăta bebelușilor că au grijă de ei, că le acordă atenție, informează Medical Xpress.

ADVERTISING

Există teorii conform cărora muzica a apărut din nevoia de a lega prietenii sau că este doar un produs secundar al evoluției care nu are un scop real. Cea mai populară dintre teorii este însă cea a selecției sexuale. Însuși Charles Darwin a sugerat că, asemeni cântecului păsărilor, oamenii au recurs la muzică pentru a atrage parteneri.

„Relațiile sexuale și împerecherea sunt o parte din poveste, însă muzica pare să treacă de acest domeniu. Ipoteza selecției sexuale nu poate explica un element esențial al muzicii, anume că este deseori interpretată în grupuri. De asemenea, muzica este interpretată și ascultată de ambele sexe”, explică Ed Hagen, antropolog evoluționar la Washington State University și unul dintre autorii studiului.

ADVERTISING

Hagen și colegii săi de la Harvard și UCLA subliniază că, dacă teoria selecției sexuale ar fi fost adevărată, bărbații ar fi dezvoltat abilități muzicale superioare și femeile ar fi dobândit abilități de ascultare selectivă. Însă studiile au arătat că ambele sexe au niveluri similare de aptitudini.

În schimb, autorii studiului au ajuns la concluzia că publicul este cheia pentru a înțelege utilitatea muzicii. Animalele folosesc deseori vocalizări pentru a-și semnala teritoriul, pentru a-i avertiza pe alții despre prădători sau pentru a-i speria. Oamenii de știință cred că lucrurile nu stau foarte diferit nici în cazul nostru.

ADVERTISING

„Dacă studiem muzica în societățile tradiționale, vedem că a fost folosită în mod constant pentru a forma alianțe politice”, a explicat Hagen.

Spectacolele elaborate de muzică, de la dansuri de război până la trupe militare și fanfare, sunt de multe ori folosite pentru a arăta puterea unei coaliții și pentru a impresiona privitorii. Cercetările au arătat și că oamenii pot observa cât de bine sincronizați sunt unii muzicieni, iar apoi asociază acea sincronizare cu puterea unei coaliții.

Vezi și Oamenii din Epoca Bronzului își transformau morții în ornamente sau instrumente muzicale


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇