Sculptorul care a așteptat peste 800 de ani să fie descoperit, în catedrala din Santiago de Compostela

Sculptorul care a așteptat peste 800 de ani să fie descoperit, în catedrala din Santiago de Compostela

O descoperire cel puțin interesantă a fost făcută în impunătoarea catedrală din Santiago de Compostela, în Galicia. Poate fi privită ca o ghidușie ce a așteptat peste 800 de ani să fie descoperită.

Mai exact, este vorba despre un ”selfie în stil medieval” al unuia dintre lucrătorii în piatră care au participat la ridicarea și finisarea catedralei. Timp de secole, milioane de pelerini au călcat pragul lăcașului fără să observe micuța sculptură care îi privea dintr-un colț mic, întunecat, din vârful unei coloane de aproximativ 13 metri, scrie The Guardian.

ADVERTISING

”Găsim astfel de detalii în clădirile medievale. De obicei sunt amplasate in colțuri întunecate, unde doar un alt sculptor le-ar putea observa. În cazul de față doar dacă lucrezi cumva la clădire ajungi atât de sus, în acel colț, pentru a o observa. E ascuns printre mai multe coloane simple, acesta fiind singurul astfel de element”, a declarat, pentru The Observer, dr. Jennifer Alexander, de la Universitatea din Warwick.

În ciuda talentului, cei care lucrau la astfel de capodopere au rămas mereu în anonimat, acesta fiind felul lor de a-și semna munca.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Creează o conexiune atât de minunată între noi și persoana care a sculptat. E ca și cum a fost special făcut ca noi să îl găsim. Desigur, nu cred că sculptorul și-a imaginat că va trebui să aștepte atât de mult ca să fie descoperit”, mai spune cea care l-a găsit.

Alexander a făcut descoperirea în timpul unei analize ”piatră cu piatră” a catedralei, în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul din Galicia ce este în desfășurare de mai mulți ani.

ADVERTISING

Catedrala e obiectiv din patrimoniul UNESCO și e locul în care se opresc pelerinii după ce pargurg El Camino. Doar în 2019, cel puțin 350.000 de pelerini au parcurs acest traseu pe jos.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇