În trecut, femeile stăteau cu copiii în peșteri sau culegeau fructe? Nimic mai greșit! Ce au descoperit oamenii de știință

Există credința înrădăcinată că, în vremea triburilor de vânători-culegători, bărbații plecau la vânătoare, iar femeile adunau fructe și stăteau cu copiii. Dar un studiu recent arată că lucrurile nu stăteau (întotdeauna) așa.

Arheologii au identificat, în 2018, rămășițele vechi de 9.000 de ani ale unei femei în Anzii din Peru. Nu au fost singurele rămășițe omenești găsite aici, dar acestea au atras atenția. Din șase indivizi care fuseseră îngropați, doi erau vânători: un bărbat de 25 – 30 de ani și o femeie de 17 – 19 ani.

ADVERTISING

Lângă rămășițele ei au fost găsite mai multe instrumente de vânătoare şi de jupuire: vârfuri de lance din piatră, un cuţit şi pietre şlefuite pentru eviscerarea şi jupuirea animalelor, după cum a declarat Randy Haas, autorul studiului, profesor de antropologie la Universitatea California din Davis.

Era o practică relativ comună a acelor timpuri ca oamenii să fie îngropați alături de obiectele pe care le-au folosit cel mai des de-a lungul vieții. Prin urmare, cel mai probabil, tânăra vâna, relatează IFL Science.

ADVERTISING

Te-ar putea interesa și Modul ingenios în care își găteau hrana strămoșii noștri înainte să descopere focul

Pentru a afla dacă femeia-vânător reprezenta o excepţie, cercetătorii au studiat apoi 429 de schelete descoperite în 107 situri de pe continent, cu vechimi cuprinse între 4.000 şi 17.000 de ani. Cercetătorii au descoperit 27 de indivizi îngropați cu instrumente de vânătoare. Dintre aceştia, 16 erau bărbaţi şi 11 erau femei.

"Eşantionul este suficient pentru a concluziona că participarea femeilor la vânarea animalelor de talie mare era normală în acea epocă", afirmă autorii studiului, care au folosit o metodă statistică pentru a estima că între 30% şi 50% dintre vânătorii care au trăit în rândul acelor populaţii erau femei. Cel puțin așa stăteau lucrurile în acea parte a lumii și în acea perioadă.

ADVERTISING

Vezi și Arheologii au secvențiat cel mai vechi ADN de Neanderthal din Europa Centrală și de Est


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇