O echipă internațională de oameni de știință a extras și secvențiat cu succes ADN-ul mitocondrial din dintele unui adult din Neanderthal, descoperit în 2007 într-o peșteră din Polonia.
S-a dovedit că dintele catalogat S500, găsit în peștera Stajnia, era vechi de 80.000 de ani, arată Science Alert.
Mai mult, lângă acesta au fost găsite unelte din piatră și oase de animale, vechi, la rândul lor, de 71.000 – 82.000 de ani.
„Molarul S500 este cu adevărat excepțional. Morfologia este tipică omului din Neanderthal. Starea uzată a coroanei sugerează că aparținea unui adult”, au explicat cercetătorii într-un raport publicat de Scientific Reports.
„Vârsta moleculară de aproximativ 80.000 de ani arată că dintele din peștera Stajnia este dintr-o perioadă în care mediul era caracterizat prin anotimpuri extreme și unele grupuri s-au răspândit spre Asia Centrală”, au mai concluzionat oamenii de știință.
Vezi și Dintr-un punct de vedere, nici acum nu am ajuns să egalăm civilizația vechilor greci
„Am fost încântați atunci când analiza geneticăa dezvăluit că dintele are cel puțin 80.000 de ani. Fosilele atât de vechi sunt foarte dificil de găsit și, în general, ADN-ul nu este foarte bine păstrat.
La început am crezut că dintele era mai recent, pentru că a fost găsit într-un strat de suprafață. Știam că peștera Stajnia este un loc complex și că există artefacte între straturi. Am fost plăcut surprinși de rezultate”, au mai adăugat arheologii.
„Polonia, situată la răscrucea dintre Europa de Vest și Munții Ural, este o regiune cheie pentru înțelegerea migrațiilor și pentru răspunsul la întrebări ce țin de adaptabilitatea și biologia oamenilor din Neanderthal”, se mai arată în studiu.