Strămoșii noștri de acum peste un milion de ani construiau săgeți dintr-un material la care nu te-ai aștepta

Strămoșii noștri de acum peste un milion de ani construiau săgeți dintr-un material la care nu te-ai aștepta

O descoperire rară, făcută în Etiopia, arată că oamenii preistorici își creau săgeți dintr-un material cu totul neobișnuit: oase de hipopotam.

Într-un sit arheologic din Konso, în sud-vestul Etiopiei, a fost găsită o săgeată lungă de 13 centimetri, realizată din os, despre care oamenii de știință aveau să descopere mai târziu că era de hipopotam, arată IFL Science.

Analiza rocii în care s-a păstrat a arătat că săgeata fusese realizată în urmă cu 1,4 milioane de ani, adică cu multă vreme înainte ca Homo sapiens să intre în scenă.

Se crede că autorul acestei arme a fost Homo erectus, specie cu cea mai longevivă viață dintre rudele omului. Specia, apărut în urmă cu 2 milioane de ani, a dispărut abia acum 250.000 de ani.

Nu e prima descoperire care arată că Homo erectus știa să-și facă unelte și chiar era în stare să creeze săgeți sofisticate din piatră, după cum arată un raport publicat de jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

De ce a ales să-și creeze săgeți din așa un material nimeni nu știe, dar se crede că hipopotamul era purtătorul unor simboluri doar de Homo erectus știute.

Descoperirea e o dovadă în plus a inteligenței și creativității acestei specii. Despre Homo erectus se știe că este primul hominid biped, primul care a migrat din Africa, primul care a ajuns să controleze focul și, probabil, primul în stare să creeze artă.

Citește și Rămășițele unui palat aztec au fost găsite sub o clădire importantă din capitala Mexicului. Iată ce face descoperirea absolut incredibilă (Video)