Cu mult timp înainte ca scaunele cu rotile să fie inventate, multe temple din Grecia antică erau prevăzute cu rampe pentru cei cu dizabilități, arată un studiu recent.
E vorba mai cu seamă de locuri în care oamenii mergeau să caute vindecare arată Science Alert.
Prezența acestor rampe nu poate fi o coincidență, e de părere arheologul Debby Sneed, de la Universitatea de stat din California. Un studiu semnat de Sneed arată că aceste rampe erau folosite de persoanele care nu puteau coborî sau urca ușor scările: bătrâni, femei însărcinate, copii mici, cei care foloseau baston, persoane cu mobilitate redusă.
„Deși facilitarea accesului persoanelor cu deficiențe de mobilitate ar putea să nu fi fost funcția exclusivă a acestor rampe […] cu siguranță a fost principala”, explică omul de știință.
De-a lungul timpului, în ruinele templelor au fost găsite structuri care au fost ulterior identificate ca rampe de acces, dar oamenii de știință au presupus că acestea ar fi fost folosite pentru ritualurile în care erau sacrificate animale.
Sneed subliniază că aceste rampe se află în exteriorul templelor și altarelor și numărul lor diferă în funcție de funcționalitatea clădirii. Dacă în cazul sanctuarului unde aveau loc Jocurile Olimpice au fost identificate doar două astfel de rampe, în Sanctuarul lui Asklepios la Epidaur, cel mai important loc în care se practica vindecarea în Grecia Antică, au fost descoperite nu mai puțin de 11 astfel de rampe, se arată într-un raport publicat de jurnalul Antiquity.