Modul ingenios în care își găteau hrana strămoșii noștri înainte să descopere focul

Modul ingenios în care își găteau hrana strămoșii noștri înainte să descopere focul

Multe studii au arătat că am devenit oameni abia din momentul în care ne-am gătit, la foc, hrana. Tratarea termică a proteinei animale a făcut să avem parte de mai mulți nutrienți și energie, ceea ce a ajutat la dezvoltarea creierului. Însă un nou studiu arată că eram în stare să gătim și să avem parte de toate benficiile cărnii preparate termic și înainte de a îmblânzi focul.

Oamenii de știință au găsit dovezi în Tanzania că, în urmă cu 1,7 milioane de ani, cu mult înainte să stăpânim focul, strămoșii noștri apelau la izvoarele termale pentru a-și prepara mâncarea, relatează IFL Science, care citează un raport publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.

ADVERTISING

Cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și de la University of Alcalá, în Spania, spun că nu întâmplător strămoși ai omului s-au așezat în nordul Tanzaniei, în zona numită Olduvai Gorge, acum 1,8 milioane de ani. S-a descoperit că, în acea vreme, aici erau izvoare termale unde apa depășea 80 de grade Celsius.

Citește și Strămoșii noștri de acum peste un milion de ani construiau săgeți dintr-un material la care nu te-ai aștepta

Cum au ajuns să gătească în ea nu se știe - dacă intenționat sau pur și simplu un animal a căzut în apă, a fiert și l-au încercat.

ADVERTISING

Data precisă la care omul a îmblânzit focul este disputată în comunitatea științifică, dar se crede că asta s-a întâmplat acum un milion de ani.

Vezi și Arheologii au secvențiat cel mai vechi ADN de Neanderthal din Europa Centrală și de Est


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇