Chipul unui neanderthalian care a trăit acum 70.000 de ani a fost reconstruit, inclusiv tumoarea pe care o avea (Video)

Chipul unui neanderthalian care a trăit acum 70.000 de ani a fost reconstruit, inclusiv tumoarea pe care o avea (Video)

Poate ne-am întrebat cum arătau cele mai apropiate rude ale noastre, oamenii de Neanderthal. Acum, oamenii de știință au un răspuns. Folosindu-se de o bucată de craniu și de informații obținute de la alte fosile ale aceleiași specii au reușit să recreeze chipul unui tânăr care a trăit acum 70.000 de ani.

În 2001, un paleontolog amator a găsit o bucată din craniul lui Krijn, în timp ce analiza sedimente colectate de pe fundul Mării Nordului, în largul coastei Olandei. Artiștii paleoantropologi au folosit acea bucată de craniu pentru a crea un bust în mărime naturală al lui Krijn.

ADVERTISING

A fost redată inclusiv umflătura de deasupra sprâncenei sale drepte, unde crește o tumoare, relatează Live Science.

Krijn a trăit între 70.000 și 50.000 de ani în urmă, în Doggerland, o zonă între Marea Britanie și Europa continentală, scufundată acum sub Marea Nordului.

Analizele de până acum au arătat că tânărul neanderhalian era carnivor, iar corpul său nu prezenta nicio dovadă că fructele de mare s-ar fi aflat în dieta sa. În plus, se crede că deasupra sprâncenei drepte avea o tumoare cunoscută sub numele de chist epidermoid.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceste chisturi sunt rar întâlnite, cu creștere lentă și sunt de obicei benigne, mai ales în cazul persoanelor mai mici, așa cum era Krijn. Este posibil ca Krijn să se fi confruntat cu dureri de cap, amețeli, convulsii, probleme de vedere, dar e la fel de posibil ca acesta să nu fi avut simptome, cred oamenii de știință.

Citește și Am moștenit un segment de ADN asociat cu COVID-19 de la omul de Neanderthal. Iar asta influențează cât de tare ne afectează boala

E prima dată când o astfel de tumoare a fost documentată pe rămășițele unui neanderthalian.

Dutch Neanderthal now has a face

Vezi și Dovezi ale unei populații străvechi hibride au fost găsite pe o insulă din Europa

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇