A fost creat ”solul electronic”, care accelerează creșterea culturilor

A fost creat ”solul electronic”, care accelerează creșterea culturilor

Răsadurile de orz pot crește semnificativ mai mari atunci când rădăcinile lor sunt stimulate cu electricitate, arată un studiu recent.

Cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia au dezvoltat un sistem numit „sol electronic”, care conduce electricitatea și duce la acelerarea creșterii culturilor. În fapt, este vorba despre cultivarea hidroponică sau cultivarea fără sol tradițional, după cum se arată într-un raport publicat de revista PNAS.

Această metodă permite o producție controlată și eficientă de alimente, în special în mediile urbane.

ADVERTISING

Cultivarea hidroponică presupune cultivarea plantelor fără sol, bazându-se în schimb pe apă, nutrienți și un substrat care să ancoreze rădăcinile. Este un sistem închis, care recirculă apa și reține nutrienții, ceea ce duce la o utilizare redusă a apei și la o mai bună gestionare a nutrienților în comparație cu cultivarea tradițională.

Cercetătorii au descoperit că stimularea electrică a dus la îmbunătățirea ratelor de creștere a răsadurilor de orz, dar mecanismele biologice care stau la baza acestui fenomen nu sunt încă pe deplin înțelese, scrie Phys.org.

ADVERTISING

În hidroponie, vata minerală este adesea folosită ca substrat de creștere, dar nu este biodegradabilă și are un proces de producție de energie ridicat. Solul electronic dezvoltat de cercetătorii suedezi este format din celuloză, un biopolimer, amestecat cu un polimer conductiv. Această combinație nu a mai fost folosită până acum în cultivarea plantelor.

Răsadurile cultivate în eSoil, cum se numește acest tip inovator de sol, au înregistrat o rată de creștere cu până la 50% mai mare în doar 15 zile, în comparație cu metodele tradiționale de cultivare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇