Plantele din grădină „strigă” atunci cand au nevoie de apă, doar că noi nu le auzim

Plantele din grădină „strigă” atunci cand au nevoie de apă, doar că noi nu le auzim

Întocmai cum bebelușii comunică prin plâns ori de câte ori au nevoie de ceva, și plantele se comportă similar. Cercetări recente au arătat că ele emit sunete atunci când sunt stresate sau le este sete.

Oamenii de știință au studiat emisiile acustice ale plantelor de tomate și de tutun, plasându-le într-o cameră izolată fonic. Ei au descoperit că plantele stresate emit zgomote ascuțite, asemănătoare unor pocnituri sau clickuri. Aceste sunete erau mult mai frecvente la plantele stresate, comparativ cu cele sănătoase, se arată într-un raport publicat de jurnalul Cell.

ADVERTISING

Față de plantele sănătoase și care aveau toate nevoile acoperite, care emiteau doar un astfel de ”strigăt” pe oră, cele stresate sau însetate emiteau între 25 – 35 de sunete pe oră, fiecare având intensitatea de 20 – 100 de kilohertzi, conform Ifl Science.

Cercetătorii au dezvoltat chiar și un algoritm de învățare automată care poate distinge între plantele stresate și cele calme, liniștite. Aceștia au testat algoritmul într-o seră și au constatat că acesta are o precizie de 70% în identificarea plantelor stresate.

ADVERTISING

Se crede că sunetele sunt produse printr-un mecanism numit cavitație în tuburile responsabile pentru transportul apei în interiorul plantei. În aceste tuburi se formează bule de aer în condiții de stres, ceea ce duce la apariția sunetelor observate.

Deși sunetele nu pot fi percepute de urechile noastre, cercetătorii sugerează că în natură sunt mulți cei care le pot auzi, de la mamifere la insectele și chiar alte plante.

Această capacitate de a emite sunete ar putea fi o adaptare evolutivă pentru plante, permițându-le să comunice cu alte organisme din mediul lor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇