Seceta extremă și temperaturile foarte ridicate au distrus culturile agricole din Europa și alte regiuni ale lumii, accentuând criza alimentară cu care se confruntă omenirea. Din fericire, oamenii de știință au făcut o descoperire care ajută plantele să reziste mai mult timp fără apă.
Un studiu publicat joi în jurnalul științific Plant and Cell Physiology arată că etanolul (alcoolul) poate ajuta plantele să supraviețuiască chiar și două săptămâni fără apă, relatează CNN.
Când sunt lipsite de apă, plantele produc alcool. Motivul acestui proces e necunoscut, dar i-a făcut pe cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru Știința Resurselor Sustenabile din Japonia să presupună că udarea plantelor cu alcool le-ar putea proteja de secetă.
Pentru a verifica descoperirea, oamenii de știință niponi au plantat grâu și orez, udând plantele periodic. Într-un lot separat, ei au adăugat timp de trei zile etanol în sol, Apoi au lăsat ambele grupuri de culturi fără apă timp de două săptămâni.
Savanții au observat că plantele care au primit alcool au rezistat mai bine decât cele udate doar cu apă. În jur de 75% din grâul și orezul udat cu alcool a supraviețuit, în timp ce mai puțin de 5% din plantele udate cu apă au rezistat.
"Aplicarea externă a etanolului ar fi o metodă agricolă folositoare, simplă și mai puțin costisitoare de a crește toleranța la secetă a multor plante", a spus Seki, adăugând că astfel modificarea genetică a plantelor nu ar mai fi necesară.
Ca și în cazul consumului uman, alcoolul trebuie folosit cu măsură, avertizează oamenii de știință niponi; o concentrație prea mare ar împiedica dezvoltarea plantelor. Cu alte cuvinte, nu încercați asta acasă, cu plantele de grădină.
Studiul a analizat și modul în care etanolul protejează plantele. Cu ajutorul Arabidopsis thaliana, o plantă mică utilizată de regulă în experimentele de laborator, savanții au descoperit că atunci când specimenele tratate cu etanol erau lipsite de apă, porii mici care se găsesc în epiderma frunzelor, numiți stomate, se închideau, reținând apa și căldura.
Seki și colegii săi au observat că plantele tratate cu alcool au început să se comporte ca și cum ar fi fost secetă înainte de a fi lipsite de apă. Această manifestare ajută planta să se pregătească pentru secetă, a explicat cercetătorul. Totodată, planta folosește etanolul la obținerea zaharurilor neceare pentru producerea energiei.
Cercetătorii japonezi au anunțat că în curând vor începe testarea etanolului și pe culturile din câmp.
Descoperirea ar putea fi foarte utilă pentru culturile agricole vitale, precum orezul și grâul. Culturile rezistente la secetă ar reduce insecuritatea alimentară care se profilează tot mai pregnant în multe zone ale lumii, exacerbată de valurile de căldură, războiul din Ucraina și problemele din lanțul de furnizare.