Plantele „știu” când vor erupe vulcanii și ne putem folosi de aceste informații

Plantele „știu” când vor erupe vulcanii și ne putem folosi de aceste informații

Un nou studiu a arătat că plantele ar putea avea capacitatea de a simți când un vulcan este pe cale să erupă, ceea ce ne poate ajuta să ne pregătim mai bine pentru astfel de situații.

Oamenii de știință au studiat plantele ca o potențială metodă de prezicere a activității vulcanice și au ajuns la concluzia că într-adevăr acestea ne transmit semnale. Trebuie doar să fim atenți să le observăm.

Indicatorii tradiționali, cum ar fi creșterea emisiilor de dioxid de carbon, pot precede tulburările vulcanice. Cu toate acestea, aceste emisii sunt dificil de detectat, inclusiv din cauza inaccesibilității multor situri vulcanice, scrie Interesting Engineering.

ADVERTISING

Însă imaginile obținute din satelit pot ajuta, au concluzionat oamenii de știință de la Universitatea McGill din Canada. Aceștia au analizat dacă sănătatea plantelor fotografiate din satelit ar putea servi drept indicator pentru activitatea vulcanică, iar concluzia a fost că da.

Aceștia au analizat imagini din satelit ale Parcului Național Yellowstone realizate în trei perioade distincte, între 1984 și 2022. Yellowstone este un sistem de caldere mare și dinamic, care emite o cantitate semnificativă de dioxid de carbon.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lacul Tern, situat în sectorul nord-estic al Yellowstone, a fost un punct central al studiului datorită activității sale hidrotermale recente, care a fost identificată prin intermediul imaginilor din satelit, care arată schimbări în sol, copaci morți și variații mari ale temperaturii.

Prin studierea imaginilor din satelit, cercetătorii au descoperit o corelație între înverzirea plantelor, indicând o creștere stimulată de excesul de dioxid de carbon, și îngălbenirea ulterioară, pe măsură ce activitatea vulcanică atingea apogeul.

ADVERTISING

Această îngălbenire a fost atribuită dioxidului de sulf și temperaturilor ridicate, care au provocat moartea plantelor.

Descoperirile sugerează că plantele au un mod de a simți când un vulcan este pe cale să erupă, putând servi ca un sistem de avertizare timpurie pentru activitatea vulcanică, cu informații disponibile câteodată și cu ani înainte.

Această abordare este cea mai potrivită pentru monitorizarea unor zone împădurite, așa cum sunt în vecinătatea Vulcanul Taal din Filipine sau pe Muntele Etna din Italia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇