Japonia a câștigat încă o insulă pe care să o adauge la colecția sa deja impresionantă, după ce o erupție vulcanică submarină la 1.200 km sud de Tokyo a creat o nouă masă de uscat.
Experții au declarat că micuța insulă a apărut în urma unei serii de erupții care au început în luna octombrie în apropierea insulei Iwoto, parte a lanțului de insule Ogasawara din vestul Pacificului.
Fukashi Maeno, profesor asociat la institutul de cercetare a cutremurelor de la Universitatea din Tokyo, a confirmat că erupțiile de tip freatic au avut loc la aproximativ un kilometru în largul Iwoto, formând o masă de pământ cu un diametru de aproximativ 100 de metri, relatează The Guardian.
Atunci când magma ejectată în urma activității de erupție intră în contact cu apa de mare, aceasta se răcește și se solidifică, crescând strat cu strat până când iese la suprafață.
Insula este alcătuită în principal din piatră ponce, o rocă vulcanică cu o densitate mică. Un val de furtună sau o erupție deosebit de violentă ar putea să o măture în orice moment, așa cum s-a întâmplat cu insula tongană Hunga-Hapai, ștearsă de pe hartă de erupția din 2022 din largul coastelor Tonga, în Polinezia.
La începutul acestui an, geografii au declarat că arhipelagul japonez, despre care se credea anterior că este format din patru insule principale și aproximativ 6.000 de insule mult mai mici și în mare parte nelocuite, era de fapt format din de două ori mai multe.
Cu ajutorul tehnologiei de cartografiere digitală, Autoritatea japoneză pentru informații geospațiale a declarat că a identificat un total de 14.125 de insule - cu 7.273 mai multe decât se credea anterior.