La prima vedere, este o insulă care nu se deosebește de cele învecinate. Ca și celelalte insule din Marea Egee, Hydra are străduțe scăldate în alb, un aer cu parfum de iasomie și priveliști splendide spre albastrul mării care îi scaldă țărmul. Totuși, e ceva diferit aici: transportul.
Hydra (sau Idra ori Ydra) are o tradiție aparte. Localnicii au rezistat zgomotelor claxoanelor mașinilor, preferându-l pe cel ritmic al copitelor cailor și al măgărușilor. Nu-i nicio mașină aici, pentru simplul și remarcabilul motiv că nu sunt permise. Consiliul local a interzis vehiculele motorizate (cu excepția mașinilor de pompieri, a celor de gunoi și a ambulanțelor), relatează CNN.
Cei aproximativ 2.500 de locuitori folosesc catâri, măgăruși și cai de talie mică. Turiștii care sosesc în port, inima insulei, sunt preluați cu căluți care șerpuiesc agale pe străduțele pietruite, în ritmul lent al vieții de pe insulă.
Rătăcind pe străduțele Hydrei, te obișnuiești să-i pe vezi pe localnici deplasându-se cu ajutorul măgărușilor și al căluților. Din Kaminia, un sat liniștit de pe coasta de sud cu căsuțe din piatră, până în Mandraki, un loc de pe țărmul nordic, renumit pentru apa limpede și liniștea sa, întâlnești peste tot aceste animale de povară.
"Hydra este o insulă care chiar te duce înapoi în timp. Tot transportul de pe insulă se face cu cai sau catâri. Întrucât nu există mașini, viața tuturor este mai liniștită", spune Harriet Jarman, proprietara companiei de drumeții călare Harriet’s Hydra Horses.
Mai bine fără mașini
Legătura dintre Jarman și Hydra a început acum 24 de ani, când a venit cu mama sa pe insulă în vacanță, o decizie care avea să o determine să se mute aici. După zece ani, în timpul crizei economice care a lovit Greca, Jarman avea probleme financiare și era presată să-și vândă iapa pe care o adora, Chloe.
Îndârjită s-o păstreze, ea a decis să înceapă o mică afacere care nu doar că îi permitea să nu renunțe la Chloe, dar și să se bucure de pasiunea sa, călăria. Așa a început să le ofere turiștilor drumeții călare.
"Mă săturasem să mi se tot spună s-o vând fiindcă era prea scump să ții un cal. M-am gândit: 'Bun, o să le arăt motivele pentru care vreau să rămân pe insulă'", își amintește ea.
Firma sa are acum 12 cai și oferă tururi ghidate pe potecile insulei sub supravegherea unor călăreți experimentați. Traseele șerpuiesc către mănăstirile și plajele pitorești, iar călăreții se pot împrospăta cu o baie în mare, alături de cai.
Toată lumea trăiește pe spatele catârilor și cailor
Decizia de a păstra transportul tradițional bazat pe cai și măgăruși reprezintă un omagiu adus bogatei moșteniri culturale și dedicării unui stil de viață sustenabil. În secolele XVIII și XIX, Hydra a devenit un înfloritor centru portuar. Însă la începutul secolului XX, când transportul motorizat s-a răspândit în restul Greciei, apropierea insulei de continent, străzile abrupte și terenul stâncos au făcut transportul auto impracticabil pe Hydra.
Localnicii au fost nevoiți să se bazeze în continuare pe transportul cu animale, care pot traversa mai ușor relieful dificil. Cu timpul, această dependență de copite s-a înrădăcinat în cultura locului și a devenit un mod de viață.
Măgărușii și catârii au ajuns un element integral al identității insulei și sunt folosiți pentru transportarea bunurilor și a persoanelor, un mod de deplasare care persistă și acum. "Toată lumea de aici trăiește pe spatele lor. Ei sunt mașinile și ajutoarele noastre, cărând tot, de la materiale de construcții și mobilier la bagaje și cumpărături", explică Jarman.
Sophia Loren și Leonard Cohen s-au îndrăgostit de Hydra
Lipsa mașinilor contribuie, fără îndoială, la liniștea aparte de pe această insulă. Atmosfera idilică a atras, de-a lungul timpului, personalități din întreaga lume, printre care și actrița italiană Sophia Loren, care s-a îndrăgostit de Hydra în timpul filmărilor pentru "Boy on a Dolphin", în 1957.
Mulți alți artiști importanți au vizitat sau au trăit pe Hydra. Pictorii Brice Marden, Alexis Veroucas, Panagiotis Tetsis, Nikos Hadjikyriakos-Ghikas și John Craxton, precum și scriitorul american Henry Miller au fost vrăjiți de șarmul irezistibil al insulei și și-au găsit inspirația admirând peisajele ei liniștite.
Cântărețul canadian Leonard Cohen a descoperit Hydra în anii '60 și a locuit aici mai mulți ani. Timpul petrecut pe insulă este imortalizat în piesa sa, "Bird on the Wire", pe care a compus-o parțial în timp ce locuia în Hydra.