Un veritabil paradis doar pentru tine: Insula Ammouliani, din Halkidiki, cu 600 de locuitori (Galerie foto)

Un veritabil paradis doar pentru tine: Insula Ammouliani, din Halkidiki, cu 600 de locuitori (Galerie foto)

Vrei o Grecie mică, doar pentru tine? Ce zici de insula Ammouliani, din Halkidiki, de doar 6 kilometri pătrați și cu doar 600 de locuitori? O mână de pământ care îți oferă însă ce nici nu ai visat.

Ammouliani este o micuță insulă grecească din Peninsula Halkidiki, situată între brațele Sithonia și Athos, în golful Agios Oros.

Insula este o destinație turistică de vis, un real paradis pentru cei care caută relaxare, plaje cu nisip, ape cristaline și taverne cu mâncăruri tradiționale, gătite de localnice folosind rețete vechi de secole, conform visit-halkidiki.gr.

Întâi de toate, trebuie să știi că Ammouliani este singura insulă locuită din Macedonia Centrală cu populație permanentă. Este situată în golful Muntelui Athos, la 120 km de Salonic.

Cardul Visa de la Alpha Bank este partenerul vacanțelor în Grecia și în această vară. Până pe 30 septembrie dacă plătești taxele de autostradă și feribot în Grecia cu unul dintre cardurile Visa de la Alpha Bank primești banii înapoi, iar fiecare tranzacție cu cardul în Grecia îți oferă șanse în plus pentru a câștiga prin tragere la sorți unul dintre cele 3 vouchere eMAG în valoare de 2.000 euro fiecare. În plus, dacă aplici pentru un AlphaCard de cumpărături Visa, ai 0 taxa de emitere și câștigi automat o pernă de călătorie.

ADVERTISING

Până în 1925, insula a fost în proprietatea Mănăstirii Sfintei Vatopedi, a Muntelui Athos, locuită în principal de 2-3 călugări, care administrau proprietatea funciară, având aproximativ 20 de asistenți. Aceștia s-au ocupat de plantațiile de măslini, au cultivat câmpurile și au crescut animale.

Apoi, pe insulă au venit refugiați din Asia Mică, din insulele Propontida (lângă Constantinopol) și au adus cu ei cultura, obiceiurile, gastronomia, precum și cunoștințele despre mare, pe care s-a bazat dezvoltarea insulei.

Numele insulei are la bază cuvântul grecesc „ammos” care înseamnă „nisip”. De altfel, Ammouliani are peste 20 de plaje, majoritatea cu nisip, multe dintre ele amenajate, cu numeroase facilități. Majoritatea sunt accesibile cu bicicleta sau cu mașina, deși există unele la care se ajunge doar cu barca.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sunt peste 10 plaje amenajate, altele, situate în golfuri mici, sunt sălbatice și așteaptă să fie descoperite.

Pentru a te bucura de Ammouliani, trebuie să ajungi întâi în portul Tripiti, de unde se ia feribotul. În sezon, feriboturile pleacă din port din 30 în 30 de minute. Până pe insulă nu se fac mai mult de 15 minute.

Atracții pe insula Ammouliani

Fără îndoială plajele reprezintă principala atracție a insulei, cele mai apreciate fiind Alikes, care a primit distincția Blue Flag, Megali Ammos și Karagatsia. Se pot face și sporturi nautice, windsurfing, scuba diving sau se poate naviga în jurul insulei.

Pitorescul sat Ammouliani este construit ca un amfiteatru deasupra golfului. Pe lângă plimbări, aici se poate pescui, chiar cu barca, iar capturile sunt frumoase.

Biserica „Sfântul Nicolae”, o altă atracție, a fost construită de călugării Muntelui Athos în 1865. Este biserica centrală a insulei, un monument bizantin ce nu trebuie ratat.

ADVERTISING

Sunt organizate excursii de o zi pe mare cu vedere la Muntele Athos. Din port, bărcile navighează de-a lungul coastei Athosului, de unde se pot vedea, de la distanță, marile mănăstiri. E singura modalitate prin care doamnele pot privi ansamblurile mănăstirești.

Merită vizitate și Drenia și Pena, două insule nelocuite aflate în apropiere, cu plaje superbe, amenajate în sezon cu baruri, șezlonguri și umbrele.

Plaje în Ammouliani

Plaja Alikes este una dintre cele mai vizitate de pe insulă, premiată cu Blue Flag. Situată pe coasta de vest, este nisipoasă, are aproximativ 1 km lungime și este destul de lată.

Aici, marea se adâncește treptat, iar culoarea apei este de vis, un albastru-verde-cristal. Se pot practica sporturi nautice și există 3 baruri și două cantine de unde turiștii pot comanda mâncare și băuturi.

Aici există și un camping amenajat pe malul mării, pentru cei care preferă să stea la cort sau să călătorească cu rulota.

Plaja Karagatsia este situată în vestul insulei. Este greu să ajungi acolo fără mașină sau motocicletă.

Plaja este înconjurată de vegetație și este foarte bine organizată, cu șezlonguri, umbrele și o tavernă pentru turiști.

Plaja de nisip, marea cristalină nu foarte adâncă, natura, toate fac din Karagatsi un loc liniștit pentru o vacanță frumoasă în familie.

Plaja cu nisip Agios Georgios este situată pe coasta de sud-est a insulei. Numele este preluat de la o biserică mică, aflată în apropiere, care merită de asemeni vizitată.

Pe strada care duce la plajă sunt câteva taverne foarte apreciate pentru fructele de mare. Un plus este priveliștea uluitoare asupra continentului.

Situată la marginea estică a insulei Ammouliani, plaja Megali Ammos este cea mai îndepărtată de sat. De aici vei putea admira un peisaj impresionant, insula Drenia și Turnul din Ouranoupolis. Iubitorii de sporturi nautice se vor simți ca în rai aici.

Pe plaja Megali Ammos se află un bar generos și taverne cu fructe de mare delicioase și proaspete.

Plaja Gripos este o oază de frumos și liniște. Este o plajă mică, nu foarte aglomerată. Există parcare, iar în apropiere sunt două taverne.

Două dintre plajele din nordul insulei sunt Faka și Tsaska. Acestea sunt însă neamenajate, ceea ce înseamnă că nu vei avea nici taverne sau baruri în apropiere. Doar mare, nisip și cer. De fapt, ce poți să-ți dorești mai mult?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇