Poate nu la fel de căutată de turiști precum insulele – și deloc pe bună dreptate – peninsula Peloponez este extrem de ofertantă. Gândește-te numai că are o suprafață de peste 21.000 de kilometri pătrați. Pentru comparație, Creta, oficial cea mai mare insulă, are puțin peste 8.000 de kilometri pătrați.
Unii greci se referă la peninsula Peloponez ca la cea mai mare insulă a Greciei, nu ca o peninsulă, și tehnic așa este, pentru că este despărțită de continent de canalul de Corint, unul construit însă de mâna omului.
Fiind situat în partea cea mai sudică a Greciei, Peloponezul este un tărâm misterios, încărcat de istorie, cu un cadru natural încântător. Vei găsi aici și plaje superbe (nisipoase și netede la vest, stâncoase și dantelate spre est) și bucate simple și delicioase, dar Peloponezul e mai mult de atât.
Vei putea vizita și admira biserici bizantine, așezări unice, pitorești, castele uimitoare, dar și mari situri arheologice precum Epidaurus, Mycenae și Tirynth ori Olympia antică.
Lăsând la o parte faptul că este una dintre cele mai tentante regiuni din Grecia, Peloponezul are și marele avantaj de a se afla aproape de Athena. Tot ce ai de făcut pentru o vacanță de vis e să închiriezi o mașină.
Astfel echipat, fii sigur că bifezi măcar câteva dintre minunile peninsulei, conform Voyage Tips.
Acrocorint, Acropolele Corintului Antic
La doar o oră și jumătate distanță de mers cu mașină de capitala elenă te așteaptă Acropolele Corintului Antic, un loc căruia va trebui să-i închini o zi, măcar pentru a face cunoștință cu el.
Acrocorintul este o fortăreața medievală, masivă și impunătoare, aflată la 575 de metri deasupra străvechiului oraș Corint. Este unul dintre cele mai importante simboluri ale Greciei. Numai zidurile fortăreței au o lungime totală de 2.000 de metri.
Nu uita să vizitezi și templul dedicat zeiței Afrodita, de unde priveliștea e cu adevărat magnifică.
Epidaurus
Inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO, Epidaurus este un loc fascinant atât prin istoria sa, cât și din punct de vedere vizual. Considerat locul de naștere al fiului zeului Apollo, Asclepius, vindecător de oameni, aici a funcționat cel mai important centru terapeutic din era clasică.
În prezent, vizitatorii pot vedea ruinele fostelor camere de oaspeți și ale fostelor săli de tratament și o arenă sportivă.
Tot aici se află un teatru gigantic, unde pot fi găzduiți 1.500 de oameni și unde au loc uneori reprezentații artistice, acustica fiind una de excepție.
Nafplio
Puține locuri din lume se mândresc cu peisajele oferite de Nafplio, situat pe încântătoarea coastă Argolic. Arhitectura aparte, casele elegante și străduțele înguste și șerpuite, Fortăreața Palamidi, care păzește orașul, toate dau un farmec aparte locului.
Magazinele elegante abundă, la fel cafenelele sau restaurantele, iar dacă vrei să experimentezi ceva în plus, mergi și pe plaja din zonă, care, deși stâncoasă, este de o frumusețe aparte.
Mystras
Altă locație protejată UNESCO, minunea arheologică de la Mystras încântă chiar și pe cei mai umblați turiști. Vei vedea un castel superb, ruine istorice medievale, printre care biserici de o frumusețe rară. Nu rata frescele datând din secolul XIV, aflate în mănăstirea Peribleptos.
Cadrul natural e de basm, cu munții stâncoși enigmatici și florile în toate culorile curcubeului ori copacii care par să se înalțe până la cer. O zi întreagă nici nu vei simți când trece aici.
Mani
Peninsula Mani, o zonă montană destul de izolată, este un tărâm al superlativelor, unde apele limpezi ale oceanului se întâlnesc cu linia stâncoasă de coastă, sprijinită parcă de păduri veșnic verzi.
Deși aici se află mai multe orașe, Kardamyli este locul ideal unde poți petrece câteva zile. Cărările bine marcate abundă și există și multe locuri unde poți înota.
Restaurante simple și fără prea mari pretenții împânzesc centrul orașului, servind mâncare grecească delicioasă și o atmosferă autentică pe care nu o vei uita prea curând.