Kos, o insulă cât o Grecie – plaje parcă neumblate, ape termale, parcuri acvatice și istorie cât cuprinde (Galerie foto)

Kos, o insulă cât o Grecie – plaje parcă neumblate, ape termale, parcuri acvatice și istorie cât cuprinde (Galerie foto)

Dacă te-ai săturat de cărările bătătorite din Grecia, o variantă de vacanță este insula Kos, a treia ca mărime după Rodos și Karpathos, cu o lungime de aproximativ 40 de kilometri și 30.000 de locuitori.

Capitala insulei, în care se află și portul, poartă denumirea de Kos și se află în partea de nord-est.

Situată foarte aproape de Turcia, la 4 kilometri de coasta acesteia, insula are câte ceva pentru fiecare – plaje cu nisip fin (în zona Kefalonia), cluburi care atrag tineri din întreaga Europă (în zona Kardamena), plaje și locuri pentru familii (în special, în Tingaki), locuri semi-izolate pentru cuplurile de îndrăgostiți (mai ales Marmari, dar nu numai) sau posibilitatea de a-ți pune sângele în mișcare (Pyli și Lambi, cunoscute pentru parașutism și sporturi nautice).

Dacă ești pasionat de istorie, poți explora castelul fortificat de pe insulă, agora, Muzeul Hipocrate și câte și mai câte.

ADVERTISING

Se spune că Insula Kos este insula părintelui medicinei, Hipocrate, și că tot aici s-a născut Ptolomeu II al Egiptului. Nu e de mirare că insula este înțesată de monumente și vestigii ale vremurilor străvechi.

În Kos se găsește Platanul lui Hipocrate, un copac sub ale cărui ramuri se spune că Hipocrate preda lecții de medicină. Copacul este considerat cel mai bătrân din Europa.

AlphaCard de cumpărături este partenerul vacanțelor în Grecia și în această vară. Până pe 30 septembrie te bucuri de cashback la plata taxelor de autostradă în Grecia, ai 3 sau 6 rate automate fără dobândă și 0 taxă de emitere.

În legendele grecești se spune că insula Kos ar fi fost vizitată de Hercule și că un număr mare de eroi s-au născut aici. Printre aceștia au fost soldați care au participat la Războiul din Troia.

Agora, piața din Kos, era considerată una dintre cele mai mari ale lumii, în antichitate. Construcțiile spectaculoase, în stil roman, erau admirate de împărați si regi, iar pigmentul celebru „albastru egiptean” produs pe insulă era la mare căutare în acele vremuri.

ADVERTISING

Munții de pe Kos nu sunt foarte înalți, însă reușesc să creeze un peisaj spectaculos. Golfurile de poveste te împresoară cu liniștea lor ușor gravă, iar plajele se întind pe 100 de kilometri.

Orașul capitală, Kos, este o bijuterie: micuț, cochet, elegant, cu buticuri și terase moderne, cu oameni veseli și viață de noapte vibrantă. Dar restul insulei e mai liniștită, potrivită pentru familii, conform The Crazy Tourist.

Ape termale vindecătoare

Paradise Beach este, poate, cea mai frumoasă plaja de pe Kos și se află în partea de sud-vest a insulei. Apa e clară, calmă, ideală pentru copii și nu numai, iar mulți vin pentru fenomenul straniu de aici: bulele care se înalță de pe fundul mării, din cauza unui vulcan aflat pe o insulă din apropiere, Nisiros.

Ape termale sunt și într-o rezervație ce acoperă mult din estul insulei, Therma Hot Springs. Acestea au fost descoperite în 1934 și sunt îngrădite într-un fel de vană naturală ovală.

ADVERTISING

Se spune despre aceste ape că ajută reumaticii, pe suferinzii de artrită, fiind bogate în calciu, potasiu, magneziu și sulf.

Plaje lăudate

La capitolul plaje, vestită este și Plaja Agios Fokas, situată la aproximativ 6 kilometri de capitala Kos. E renumită datorită faptului că jumătate este acoperită de nisip alb și fin, iar cealaltă jumătate are nisip negru. Plaja este cunoscută în special pentru surfing.

Populară printre turiști este și plaja Agios Stefano, care se întinde pe o lungime de 5 kilometri și se află în zona golfului Kamari. Este o plajă deosebit de frumoasă, cu nisip amestecat cu pietriș, unde vei găsi tot ce ai nevoie: baruri și restaurante unde să te ascunzi de soare când simți nevoia.

Banana Beach este una dintre cele mai frumoase și curate plaje de pe Insula Kos. Nu foarte aglomerată, Banana Beach te va cuceri cu dunele sale de nisip și minunații ienuperi.

Plaja Camel se găsește în stațiunea Kefalos și este renumită pentru nisipul auriu și formațiunile sale stâncoase. Este situată într-un golf retras, care atrage inclusiv nudiștii.

Dacă vrei viață de noapte și lux, vei ajunge cu siguranță și pe plaja Kardamena, lungă de 3 kilometri. Kardamena este principala stațiune de pe insula Kos și oferă cele mai luxoase hoteluri, restaurante și taverne. În plus, viața de noapte din această stațiune este foarte bine întreținută de numeroasele cluburi deschise până în zori.

Plaja Lagades este scăldată de o apă de un turcoaz vibrant, așa o știu turiștii și localnicii.

Plaja Lambi este foarte căutată de familiile cu copii, întrucât intrarea în apă este lină, iar pe plajă se găsesc șezlonguri, umbrele, spații de joacă și snack-baruri. În plus, plaja Lambi este și foarte aproape de orașul Kos.

Atracții una și una

Dacă ai bifat și parcurile acvatice, care nu lipsesc de pe insulă, atunci probabil urmează și câteva excursii pentru a cunoaște istoria locului.

O primă oprire ar fi în Centrul istoric al orașului Kos, situat exact lângă port. Vizavi de piața principală se află poarta de la intrarea în orașul vechi – Kamara tou Forou. Vei putea admira aici ruinele unui templu elen dedicat lui Hercule și pe cele ale unui templu dedicat zeiței Afrodita.

O altă atracție turistică a Insulei Kos este Sanctuarul lui Asclepeion, descoperit în 1902, unde vei găsi ruinele unei foste școli de medicină foarte renumită în Grecia, fondată în secolul al III lea î.e.n.. locul unde însuși Hipocrate a fost școlit. Aici veneau oameni de departe pentru a căuta vindecare pentru bolile lor.

Nu în ultimul rând, trebuie vizitat Castelul Cavalerilor – Neratzia, o clădire medievală care a fost construită de cavaleri pe ruinele unui zid antic. Castelul este situat în zona portului și găzduiește o colecție bogată de sculpturi și inscripții din perioadele elenă, romană, bizantină sau creștină.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇