Dacă ți-ai propus să vizitezi acea Grecie nevăzută de toți turiștii, Milos e pentru tine. Cu circa 75 de plaje – printre care și cea considerată cea mai frumoasă din Europa, Kleftiko – locul de baștină al lui Venus din Milo te invită să vii și să-l descoperi la pas, stâncă cu stâncă.
Cea mai sud-vestică insulă grecească din Marea Egee, Milos oferă peisaje desprinse parcă din altă lume. Ai putea crede, pe bună dreptate, că ai ajuns pe Lună. Iar Plaja Sarakiniko, o combinație perfectă între roca vulcanică și marea de un albastru amețitor, e poate cel mai bun exemplu.
Dar mai sunt și peșterile, catacombele și orașele cu străduțe tipice pentru insulele Ciclade. Despre mâncare, doar de bine, spun cei care s-au lăsat răsfățați la măsuțele mici, la colț de stradă.
Pe mica insulă poți ajunge fie cu barca dintr-unul dintre porturile aflate pe insulele mai mari, așa cum sunt Santorini, Creta, Paros, Sifnos, Serifos și altele), dar si cu avionul din Atena. Cum vei ajunge vei realiza imediat că insula e la fel de frumoasă ca Santorini sau Mikonos, dar fără turiștii cu care vin acestea la pachet.
Milos este o destinație perfectă în special pentru cupluri, dar și grupurile de prieteni vor fi la fel de bine întâmpinate.
O insulă vulcanică
Trebuie să știi că Milos este, aproape în întregime, o insulă vulcanică. Activitatea vulcanică a început aici în urmă cu aproximativ 3 milioane de ani. Vulcanii nu au mai erupt însă de 90.000 de ani, așa că poți sta liniștit.
Există, însă, numeroase locuri în jurul insulei cunoscute pentru erupțiile de gaze și izvoarele termale.
Odată ajuns în Milos, e bine să-ți începi aventura cu vizitarea locului de baștină al lui Venus din Milos. Statuia a fost găsită în 1820 într-un sit din apropierea satului Tripiti.
Nu departe de acest loc se află rămășițele Teatrului Roman Antic. Teatrul are o vedere fantastică asupra mării și a satului Klima.
Continuă cu Castelul Venețian, care este, probabil, cel mai fotografiat loc de pe insulă. În afară de faptul că este amplasat pe al doilea cel mai înalt vârf din Milos – 280 de metri – Castelul Venețian, numit și Kastro, are o mare însemnătate istorică. Est poate singurul lucru din Milos care vorbește despre stăpânirea venețiană pe această insulă.
După care poți merge să iei cina în Plaka, actuala capitală, fondată la 1800. Plaka are o arhitectură tradițională cicladică, cu case vopsite în alb, ferestre și uși colorate, balcoane pline de flori și verdeață și străzi înguste și albe.
Deși este o așezare mică, Plaka este romantică și absolut încântătoare. Iar iubitorii de pisici vor toarce de plăcere, pentru că pufoșeniile stau întinse la soare și cască atât cât e ziua de mare. Și oamenii sunt la fel: nimeni nu se grăbește nicăieri.
Un alt loc minunat din Milos este Pollonia, un sat pitoresc de pescari, situat în nord-estul insulei. Este o stațiune încântătoare, cu plaje cu nisip, case în culori alb-albastru, taverne tradiționale pe malul mării, bărci de pescuit ancorate de chei și apusuri romantice.
Liniștit și cu plaje încântătoare, este locul ideal pentru familii. Foarte aproape sunt micile insule Kimolos, Poliegos, Ag. Ghiorgios, Ag. Efstathios, acestea din urmă aproape invizibile pe hartă. Evident, nu sunt populate.
Plaja Sarakiniko, un loc aproape nepământean
De neratat este plaja Sarakiniko, un loc cu totul special datorită stâncilor masive, orizontale, de un alb strălucitor, ce se întind deasupra mării. Oriunde te-ai uita vei vedea doar stânci albe. Întregul peisaj este format din roci vulcanice, fără multă vegetație: totul în jur e de un alb imaculat, ceea ce contrastează interesant cu albastrul profund și turcoazul apelor din jur.
Este un loc absolut fabulos, iar singurul regret pe care îl veți avea va fi acela că nu puteți fi singuri. Sarakiniko este locul preferat de către fotografi, vloggeri, dar și pentru ședințele foto publicitare. Oamenii mișună ca furnicile pe rocile albe, cu aparatele de fotografiat în mâini, în căutarea unghiului perfect, iar deasupra bâzâie dronele.
Plaja, în sine, e însă foarte mică, de fapt o palmă de nisip care permite intrarea în apă. E indicat să veniți aici dimineața foarte devreme. Ora 9:00 s-ar putea să fie deja prea târziu.
Neapărat trebuie o umbrelă, pentru că nu prea există loc în care turiștii să se poată adăposti. În plus, în zonă nu sunt restaurante.
Mai liniștit și relaxat e totul pe Plaja Firopotamas, în partea de nord a insulei, cu acces facil din Plaka. Priveliștea este absolut superbă, datorită unei biserici construită pe stâncă și caselor specifice zonei – syrmata. Apa este curată și pare un imens bazin în aer liber.
Plaja Kleftiko, pomul lăudat al Europei
În 2020, comunitatea Tripadvisor a votat plaja Kleftiko din Milos printre cele mai frumoase din Europa, plasând-o chiar pe locul 2.
Fiecare om ajuns pe Milos vă va spune că n-ați văzut nimic dacă n-ați fost la Kleftiko. Totuși, nu e o plajă la care să se ajungă ușor. De aceea, odată ajuns aici, merită să rămâneți toată ziua, mai cu seamă că se merge și pe jos preț de circa 40 de minute.
Apa de aici e ideală pentru snorkelling. Sunt și câteva dezavantaje, dar depinde din ce unghi alegi să privești. Kleftiko nu este o plajă cu nisip, unde să te bronzezi comod, pe un șezlong. Prin urmare, vei avea nevoie și de pantofii de apă.
Catacombele din Milos
Când căldura devine mai greu de suportat se impune o vizită prin catacombe. Aici, în Milos, sunt cele mai mari catacombe din Grecia. Descoperite în 1840 și situate aproape de Plaka, acestea au fost construite în secolul I d.Hr. pentru a servi drept cimitir creștin, scrie Greece Travel Ideas.
Lungimea coridoarelor este de 184 metri, iar înălțimea de 2-2,5 metri. Se estimează că aproximativ 2.000 de creștini au fost îngropați în catacombe până în secolul al V-lea d.Hr., când au fost închise din cauza alunecărilor de teren.
Catacombele Milos sunt considerate a fi cel mai important monument creștin de cult timpuriu din toată Grecia.
Peșterile Papafragas
Papafragas este denumirea pentru trei peșteri marine, care se găsesc la aproximativ 2 kilometri de satul pescăresc Pollonia. Acestea au fost folosite ca bază pentru pirați.
Accesul se face pe niște scări din piatră și este o adevărată provocare. Dar apele cristaline care își schimbă culorile în funcție de temperatură și lumină merită orice efort. Alături de peștera marină se află situl arheologic al orașului antic Phylakopi.