Un vulcan a erupt la doar 4 kilometri de un oraș din Islanda. Lava se scurge în toate direcțiile, mii de oameni evacuați (Video)

Un vulcan a erupt la doar 4 kilometri de un oraș din Islanda. Lava se scurge în toate direcțiile, mii de oameni evacuați (Video)

Un vulcan a erupt în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, după săptămâni de activitate seismică intensă. Aproximativ 4.000 de persoane au fost evacuate din oraşul pescăresc Grindavik, iar centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere a fost închis.

Erupţia a început la nord de oraş, a precizat Biroul islandez de meteorologie. Regiunea din jurul capitalei Reykjavik se confruntă cu o creştere a activităţii seismice de la sfârşitul lunii octombrie, potrivit BBC.

Imagini şi videoclipuri postate pe reţelele de socializare au arătat lava izbucnind din vulcan la doar o oră după ce a fost detectat un roi de cutremure sau evenimente seismice.

ADVERTISING

Un elicopter al pazei de coastă a fost trimis în zonă pentru a confirma locaţia exactă şi mărimea erupţiei.

Biroul național de meteorologie a precizat că erupţia a fost localizată la aproximativ 4 km nord-est de Grindavik, iar activitatea seismică se deplasa spre oraş.

Lungimea fisurii din vulcan este de aproximativ 3,5 km, iar lava curge cu o viteză de aproximativ 100-200 de metri cubi pe secundă. Acestă cantitate este de multe ori mai mare decât în cazul erupţiilor anterioare din peninsula Reykjanes din ultimii ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un ofiţer de la Apărarea Civilă a declarat că erupţia a avut loc rapid şi pare să fie „un eveniment destul de mare".

Lava părea să curgă în toate direcţiile dintr-o fisură mare din vulcan.

Peninsula Reykjanes, la sud de capitala Reykjavik, a fost ferită de erupţii timp de opt secole, până în martie 2021.

De atunci, au mai fost două, în august 2022 şi iulie 2023, semn, pentru vulcanologi, al unei reluări a activităţii vulcanice în regiune.

ADVERTISING

În această ţară de foc şi gheaţă, cea mai vulcanică regiune din Europa, sunt considerate active 32 de sisteme vulcanice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇