Zeci de erupții vulcanice au avut loc recent în întreaga lume. În ultima săptămână încă trei vulcani s-au trezit la viață.
Programul de vulcanism global al Institutului Smithsonian din Statele Unite urmărește noile erupții din toată lumea și își modifică în fiecare miercuri lista activităților vulcanice. Cea mai nouă actualizare include trei erupții recente, astfel că lista a ajuns acum la 19 vulcani cu activitate, relatează Newsweek.
Noile erupții au provocat îngrijorare pe rețelele de socializare.
"Vulcanii erup simultan în Italia, Islanda, Japonia, Mexic, Rusia, Filipine etc. Mai jos este o hartă a activității vulcanice din 2013 versus 2023. Absolut normal, nu-i așa?", a scris un utilizator pe X, fosta Twitter.
Cu toate acestea, nu este ceva anormal ca mai mulți vulcani să erupă simultan, spun specialiștii.
"Vulcanii erup tot timpul în toată lumea. E normal. Asta fac vulcanii pe Pământ: erup. Și sunt destui care vor erupe mereu în același timp. Știți ce 'ar fi' ciudat? Dacă absolut niciun vulcan nu ar erupe", a explicat Robin George Andrews, jurnalist specializat în vulcanologie și știință, într-o postare pe X.
Programul de vulcanism global întocmește un raport săptămânal al erupțiilor vulcanice din lume, dar include doar evenimentele care întrunesc anumite criterii, precum declanșarea unui avertisment de emisii de cenușă, începerea unei noi activități vulcanice, manifestarea unei schimbări în activitate sau schimbarea nivelului de alertă.
"Raportul săptămânal al activității vulcanice nu include neapărat toate activitățile vulcanice care se petrec pe Pământ într-o săptămână. Zeci de vulcani din toată lumea au arătat activitate mai mult sau mai puțin eruptivă timp de decenii sau mai mult, iar o asemenea activitate de rutină nu este raportată de obicei aici", precizează documentul.
De exemplu, vulcanul Etna din Sicilia, cel mai înalt și cel mai activ din Europa, a aruncat recent lavă în aer, dar nu a fost inclus printre vulcanii cu erupție, întrucât se află în această fază de mai mulți ani.
În schimb, în ultima săptămână au fost adăugați pe listă trei vulcani care au erupt:
- Japonia - Un vulcan subacvatic de lângă insula japoneză Iwo Jima a avut o perioadă intensă de activitate înainte de a erupe pe 30 octombrie. Magma acumulată a ieșit, în sfârșit, la suprafața apei, creând o nouă insulă. De la mijlocul lunii octombrie, pe Iwo Jima se produc cutremure la fiecare două minute, potrivit Agenției Meteorologice din Japonia (JMA).
- Rusia - Vulcanul Klucevskaia Sopka, situat în regiunea peninsulei Kamceatka, a erupt la începutul lunii noiembrie, trimițând nori masivi de cenușă la 13 kilometri deasupra nivelului mării și determinând închiderea școlilor în regiune. Acesta este cel mai înalt vulcan din Eurasia - 4.754 metri.
- Islanda - Vulcanul Fagradalsfjall este pe punctul de a erupe, iar autoritățile au declarat stare de urgență și au evacuat orașul Grindavík, după mai multe semne de activitate intensă, precum mii de cutremure și deformări ale solului, ceea ce indică ridicarea magmei către suprafață. Vulcanul a erupt cel mai recent în iulie și din 2021 se trezește la viață cam în fiecare an.
T.D.