Alertă ridicată în „constelația de vulcani" de lângă Napoli. Se fac planuri de evacuare a sute de mii de oameni

Alertă ridicată în „constelația de vulcani" de lângă Napoli. Se fac planuri de evacuare a sute de mii de oameni

Se fac planuri de evacuare a populației din zona seismică Campi Flegrei din sudul Italiei, despre care experții au spus cu câteva luni în urmă că este amenințată de o posibilă erupție a unui supervulcan.

Temerile sunt în creștere în Campi Flegrei, lângă Napoli, după ce miercuri dimineață s-au înregistrat 80 de cutremure. Cel mai puternic dintre acestea a avut și cea mai mare intensitate din ultimii 40 de ani, cu o magnitudine de 4,2 grade și epicentrul localizat la 3 km adâncime, și s-a resimțit și la Roma, relatează The Guardian.

Deși nu s-au produs pagube, numeroase persoane și-au părăsit locuințele, iar transportul feroviar a fost perturbat, întrucât a fost necesară verificarea liniilor de cale ferată. Trenurile de mare viteză au început să circule după câteva ore, dar întârzierile mari au dus la aglomerarea gării din Napoli, potrivit ANSA.

ADVERTISING

Activitatea seismică în Campi Flegrei, o „constelație" de cratere vulcanice vechi, s-a intensificat în ultimul an și îndeosebi în ultimele luni, semn că, la aproape 600 de ani de la ultima sa erupție, supervulcanul inactiv din această zonă e pe cale să se trezească.

"Ținând cont că activitatea seismică a crescut continuu în ultimele luni, pe moment nu vedem o încheiere", a declarat Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), pentru TGCom24.

Potrivit expertului, cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea seismică să se sfârșească, după o lungă perioadă de continuă "frământare" care a debutat la începutul anilor '80. În schimb, cel mai rău scenariu este o erupție - ar fi prima după cea din anul 1538, care a modificat relieful zonei, creând mai multe dealuri mici și cratere.

"Monitorizăm situația, dar nu știm cum va evolua. În eventualitatea unei erupții, nu știm când sau unde se va produce. Oricât de mică ar fi, ar putea provoca tulburări sociale", a mai spus Doglioni.

ADVERTISING

Cu un diametru de 15-20 de kilometri, zona Campi Flegrei se întinde în împrejurimile orașului Napoli, până în Marea Tireniană. Aproape o treime este parțial scufundată în Golful Pozzuoli, iar restul suprafeței e locuită de peste 360.000 de persoane. Șapte din comunitățile de aici, inclusiv o parte a orașului Napoli, sunt foarte expuse la o eventuală erupție.

Spre deosebire de celebrul Vezuviu, a cărui erupție în anul 79 î.Hr. a distrus orașele Pompeii și Herculaneum, Campi Flegrei este cea mai mare calderă (depresiune vulcanică) din Europa și s-a format în urmă cu 39.000 de ani după ce o erupție a golit-o de magmă, ducând la scufundarea sa. În schimb, e mai activă decât Vezuviul.

ADVERTISING

Mii de cutremure mici produse din anii '50 încoace au slăbit bazinul care acoperă vulcanul, în timp ce presiunea din adânc a crescut, creând condițiile pentru o ruptură, arată un studiu realizat în iunie de INGV și University College London. Cercetătorii au concluzionat că vulcanul a ajuns în punctul-limită și se află „într-o stare periculoasă".

Giuseppe De Natale, director INGV, a declarat că există „un risc ridicat de cutremur puternic", adăugând că a scris consiliului local din Napoli pe 18 septembrie, solicitând verificarea siguranței construcțiilor publice din oraș, începând cu școlile și grădinițele, și adoptarea procedurilor de evacuare, dacă este nevoie.

Ministrul italian pentru protecția civilă, Nello Musumeci, se va întâlni cu oficialii din Napoli în următoarele zile pentru a cere „grăbirea planurilor de exod în eventualitatea unei urgențe". „Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate, dar să evităm panica, fiindcă, pe moment, nu este justificată", a spus Musumeci pentru cotidianul local Il Mattino.

Antonio Coviello, profesor universitar și cercetător-economist în cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia, a declarat că o evacuare bruscă în zona Flegrei este de neconceput și foarte costisitoare, așa cum prevăd planurile de urgență, estimate la peste 30 de miliarde de euro/an, cu un prejudiciu economic asupra PIB-ului Italiei de cel puțin 1%. Prin urmare, o evacuare a zonei roșii (cu cel mai mare risc) și eventual a celei galbene, operațiune care ar implica 600.000, respectiv 700.000 de oameni, trebuie planificată "rațional și progresiv", a explicat expertul citat de ANSA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇