Ziua 847 Zelenski face pact cu UE, iar Putin cu dictatorul Kim. Drone lângă Polonia. Noutăți despre soldatul decapitat

<span style="color:#990000;">Ziua 847</span> Zelenski face pact cu UE, iar Putin cu dictatorul Kim. Drone lângă Polonia. Noutăți despre soldatul decapitat

În ziua 847 de război, preşedinţia ucraineană a anunţat că va semna „în viitorul apropiat” un acord de securitate cu Uniunea Europeană, cel mai recent dintr-o serie de acorduri între Kiev şi partenerii săi occidentali.

De cealaltă parte, Vladimir Putin e în Coreea de Nord, unde a semnat cu dictatorul Kim un parteneriat strategic, al cărui conţinut nu a fost dezvăluit. Potrivit liderului de la Kremlin, acesta prevede o asistenţă reciprocă în cazul unei ”agresiuni”.

Între timp, pe front, avem un nou atac cu drone lansat de Rusia asupra regiunii vestice ucrainene Liov, situată la granița cu Polonia. Un alt atac a avut loc în orașul Herson, din sudul țării. Au existat victime, clădiri avariate şi noi întreruperi de curent.

Şi forţele ucrainene au lovit mai multe depozite de petrol din regiunile Rostov şi Krasnodar Krai, folosind rachetele antinavă Neptun, produse intern, împotriva unor ţinte strategice. Este a doua oară când ucrainenii folosesc aceste rachete asupra teritoriului rusesc.

Pe de altă parte, autorităţile ucrainene au identificat soldatul decapitat, dar și pe comandanţii ruşi presupuşi responsabili pentru această crimă comisă pe frontul din regiunea Doneţk.

ADVERTISING

Iar în Rusia soldatul american Gordon Black, acuzat de furt şi ameninţări cu moartea, a fost condamnat la aproape 4 ani de închisoare.

Financiar Ucraina are pierderi colosale, din cauza ocupării centralei nucleare de la Zaporojie de către trupele ruse - peste 5,2 miliarde de dolari, din martie 2022 până acum.

Situația pe front

  • Atac cu drone la Liov - Un atac nocturn cu drone ruseşti asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei, care se învecinează cu Polonia, membră a NATO, a rănit două persoane şi a avariat o clădire rezidenţială cu mai multe etaje, a declarat miercuri primarul oraşului. De asemenea, clădirea Institutului de Cercetare și Control Veterinar a fost avariată. Atacul cu dronă a vizat la ora locală 4:00 cartierul Malehiv al oraşului Liov și a avariat, de asemenea, zeci de ferestre din alte clădiri rezidenţiale, a scris primarul din Liov, Andriî Sadovîi. Doi bărbaţi au fost răniţi.
  • Instalaţii electrice avariate - Atacul nocturn cu drone rusești a avariat instalaţii electrice în centrul şi vestul Ucrainei, determinând noi întreruperi ale alimentării cu energie electrică. ”Inamicul a atins instalaţiile electrice din centrul ţării și au fost impuse restricţii de alimentare”, a anunţat miercuri Ministerul ucrainean al Energiei. În regiunea Liov (vest), echipamente şi linii electrice au fost avariate în acest atac nocturn.
  • Atac nocturn în Herson - Rușii au atacat noaptea trecută şi orașul Herson, din sudul Ucrainei. O persoană a fost rănită și cinci clădiri din districtele Korabelnîi și Dniprovskîi au fost avariate, a anunțat pe Telegram șeful administrației regionale, Roman Mrociko. Mai multe incendii au izbucnit într-o zonă rezidențială, dar au fost stinse repede. O femeie a suferit răni minore și a primit ajutor medical.
  • Drone distruse - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 19 din cele 21 de drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții. Țintele au fost interceptate în regiunile Herson, Nikolaiev, Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Hmelnîțkîi și Liov.
  • Kievul știe cine e soldatul decapitat și cine a făcut asta - Autorităţile ucrainene au identificat soldatul decapitat şi pe comandanţii ruşi presupuşi responsabili pentru această crimă comisă pe frontul din regiunea Doneţk în estul Ucrainei, a anunţat miercuri procurorul general Andrii Kostin. Soldatul decapitat a fost găsit marţi, cu capul separat de restul corpului, în interiorul unui blindat avariat al armatei ucrainene. Numele soldatului nu poate fi deocamdată dezvăluit din motive de procedură. "Orice lider mondial care dă mâna cu (preşedintele rus Vladimir) Putin trebuie să ştie că strânge mâna unei persoane care tolerează asasinate barbare", a mai declarat procurorul general al Ucrainei.
  • Informator recrutat de ruși pe un ”chat de întâlniri” - Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat că a arestat un informator rus, recrutat prin intermediul unui ”chat de întâlniri” pe Telegram, care folosea un telefon pentru a comunica şi fotografia instalaţii militare pentru a ajuta Moscova să pregătească atacuri în oraşul Harkov. ”S-a stabilit că ocupanţi (ruşi) au angajat o cooperare cu acest bărbat, prin intermediul unui chat de întâlniri popular pe mesageria Telegram”, a transmis spionajul militar ucrainean. SBU a confiscat telefonul pe care suspectul îl folosea pentru a comunica cu ”prietena” sa rusoaică şi cu care fotografia ”instalaţii militare”. Suspectul a fost arestat şi riscă până la opt ani de închisoare.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Țintă terestră atacată cu rachetă antinavă - Ucrainenii au folosit pentru a doua oară rachetele antinavă Neptun, produse intern, pentru a ataca o ţintă terestră din Rusia, relatează Monitorul Apărării. Forţele ucrainene au lovit mai multe depozite de petrol din regiunile Rostov şi Krasnodar Krai, între 17 şi 18 iunie. Informaţia a fost publicată şi în raportul zilnic al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Surse din Forţele Navale au transmis pentru Suspilne, ieri, că ucrainenii au folosit rachetele antinavă Neptun, cel mai probabil o variantă modificată, pentru a lovi unele ţinte terestre, mai precis un terminal de petrol al Yugneftekhimtransit LLC, în oraşul port Chushka, din Krasnodar. Presa de opoziţie din Rusia a scris, de asemenea, că ruşii din această zonă au auzit explozii în apropiere de Ciușka, în timpul nopţii, şi că a avut loc un incendiu care a afectat gazoductul şi zonele în care se aflau echipamentele tehnice. Autorităţile ruseşti nu au confirmat atacul, însă Ministerul rus al Apărării a transmis că a fost interceptată o rachetă Neptun într-o zonă nespecificată, pe 18 iunie. Este pentru a doua oară când ucrainenii folosesc aceste rachete în teritoriul rusesc - pe 31 mai, forţele ucrainene au folosit rachetele Neptun pentru a lovi un depozit de petrol din Kavkaz, din Krasnodar Krai.
  • Soldat american, aproape 4 ani de închisoare - Soldatul american Gordon Black, acuzat de furt şi ameninţări cu moartea adresate iubitei sale, a fost condamnat la aproape 4 ani de închisoare în Rusia. Black, un sergent de stat major american de 34 de ani, a fost reţinut la 2 mai în oraşul Vladivostok, în extremul est al Rusiei, după o ceartă cu iubita sa, Alexandra Vașciuk, pe care o cunoscuse în Coreea de Sud. Judecătorul l-a găsit pe Black vinovat de furtul a 10.000 de ruble (113 dolari) din poşeta acesteia şi de ameninţarea cu moartea. Black a fost condamnat la trei ani şi nouă luni într-o colonie penală din Rusia şi i s-a ordonat să returneze cele 10.000 de ruble. El a pledat nevinovat la ameninţarea cu moartea, dar a recunoscut că e parţial vinovat de faptul că a luat banii, deşi din necesitate. Avocatul său va face apel la verdict.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Acord cu UE - Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri semnarea "în viitorul apropiat" a unui acord de securitate cu Uniunea Europeană, cel mai recent dintr-o serie de acorduri între Kiev şi partenerii săi occidentali. "Echipele de negociere ale Ucrainei şi ale UE au finalizat textul acordului de securitate şi au convenit să-l semneze în viitorul apropiat", a declarat preşedinţia ucraineană pe site-ul său. Kievul a semnat deja acorduri cu 17 ţări, inclusiv cu state membre UE şi G7, şi se pregăteşte să semneze cu "alte 10" ţări. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat săptămâna trecută un acord de apărare "fără precedent" cu Statele Unite, numindu-l o "punte" către aderarea la NATO pentru ţara sa devastată de război.
  • Putin și Kim, acord de ajutor în caz de agresiune - Vladimir Putin a semnat miercuri cu dictatorul nord-coreean un parteneriat strategic al cărui conţinut nu a fost dezvăluit. Potrivit liderului de la Kremlin, acesta prevede o asistenţă reciprocă în cazul unei ”agresiuni”. Occidentul se teme de o consolidare a cooperării militare a Moscovei cu Phenianul - care reaprovizionează deja armata rusă cu muniţie şi rachete. Înainte de începerea summit-ului, Putin a fost primit cu mare pompă de către Kim Jong Un, în principala piaţă din Phenian, decorată cu această ocazie cu un panou cu portrete uriaşe ale celor doi lideri. Mii de locuitori ai capitalei nord-coreene, inclusiv mulţi copii, cu flori şi baloane, i-au salutat pe Vladimir Putin şi Kim Jong Un pe muzica orchestrei militare.
  • Moment comic cu Kim şi Putin - La ceremonia de la Phenian, cei doi lideri s-au îmbrăţişat, au schimbat câteva cuvinte, apoi s-au îndreptat spre limuzină, unde a urmat un moment comic. Cei doi șefi de stat nu s-au putut înțelege, preț de câteva secunde, care să intre primul în maşină. Detalii AICI
  • Ucraina pierde o sumă colosală - Agenția ucraineană pentru energie nucleară Energoatom a pierdut peste 5,2 miliarde de dolari din cauza ocupării centralei atomice de la Zaporojie de către trupele ruse, relatează Kyiv Independent. Cea mai mare centrală nucleară din Europa a căzut în mâinile rușilor în martie 2022. Pierderile au ajuns la 862 de milioane de dolari încă din primele săptămâni de ocupație, a spus Petro Kotin, șeful Energoatom. Ocupația rusă a costat de atunci Energoatom aproximativ 148 de milioane de dolari în fiecare lună.
  • România preia comanda unei grupări navale NATO - România va prelua, pentru şase luni, comanda unei grupări navale NATO, care activează în Marea Mediterană, au anunţat reprezentanţii Forţelor Navale Române. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇