Vizita lui Putin în Coreea de Nord, după 24 de ani. Ce își doresc cele două țări una de la cealaltă?

Vizita lui Putin în Coreea de Nord, după 24 de ani. Ce își doresc cele două țări una de la cealaltă?

Prima vizită în Coreea de Nord a liderului rus Vladimir Putin după 24 de ani ridică multe întrebări la nivel internaţional, puţine detalii oficiale fiind cu adevărat cunoscute.

Se pare că întânirea cu liderul nord-coreean Kim Jong Un se concentrează pe asigurarea unui sprijin continuu pentru războiul de durată din Ucraina, dar analiştii internaţionali cred că va avea consecinţe mult dincolo de câmpul de luptă din Ucraina.

Potrivit CNN, anul trecut, Putin şi-a intensificat relaţiile cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe măsură ce stocurile de arme s-au diminuat - iar muniţiile şi rachetele au trecut în Rusia, de la un summit istoric între cei doi lideri în septembrie, spun mai multe guverne, chiar dacă atât Phenian-ul, cât şi Moscova neagă aceste transferuri.

Dar, în timp ce întâlnirea liderilor din capitala izolată la nivel global, în stil sovietic, Phenian, oferă o oportunitate pentru cei doi autocraţi de a discuta despre cum să extindă această cooperare, observatorii spun că aceasta va avea consecinţe mult dincolo de câmpul de luptă din Ucraina.

ADVERTISING

Sosirea lui Putin la Phenian în primele ore ale zilei de miercuri, ora locală, pentru vizita de două zile, marchează un pas important pentru un parteneriat fondat pe ostilitatea comună faţă de Occident şi aliaţii săi - un parteneriat care îi împuterniceşte pe ambii lideri şi adânceşte liniile de falie globale.

Se aşteaptă ca cei doi să semneze un nou acord de parteneriat strategic, iar Putin a declarat înaintea vizitei că vor "modela arhitectura securităţii egale şi indivizibile în Eurasia", potrivit Kremlinului.

Vizita vine după întâlnirea lui Putin cu liderul chinez Xi Jinping, aliat apropiat, luna trecută, şi după ce liderii democraţi din Grupul celor Şapte (G7) au folosit un summit în Italia pentru a-şi arăta din nou solidaritatea împotriva războiului Moscovei.

De asemenea, aceasta vine în contextul în care Coreea de Nord s-a revoltat împotriva cooperării crescânde în materie de securitate dintre SUA şi aliaţii săi, Coreea de Sud şi Japonia, stârnind îngrijorări prin retorica sa escaladată şi testele sale continue pentru a susţine un amplu program ilegal de înarmare.

ADVERTISING

Rămâne necunoscut în mod public ce anume primeşte Phenianul în schimbul sprijinului său pentru războiul Rusiei, dar guvernele de la Seul la Washington vor urmări îndeaproape semnele pentru a vedea cât de departe este dispus să meargă liderul rus, care în trecut a susţinut controalele internaţionale asupra programului ilegal de arme al Coreei de Nord, pentru a susţine regimul belicos al lui Kim.

Ce îşi doresc Rusia şi Coreea de Nord una de la cealaltă?

În lunile care au urmat după ce Kim a traversat cu trenul său blindat regiunea Extremul Orient al ţării pentru un summit istoric cu Putin în septembrie, muniţiile nord-coreene păreau să intre în Rusia - şi să fie folosite în atacul asupra Ucrainei.

Rusia a primit peste 10.000 de containere de transport maritim - echivalentul a 260.000 de tone de muniţii sau materiale legate de muniţii - din Coreea de Nord începând din septembrie, potrivit unei declaraţii americane din februarie.

ADVERTISING

De asemenea, forţele ruseşti au lansat cel puţin 10 rachete fabricate în Coreea de Nord asupra Ucrainei din septembrie, a mai spus un oficial american în martie.

Este posibil ca armele să fie de o calitate mai slabă decât cele ruseşti, dar au ajutat Rusia să îşi refacă stocurile în scădere şi să ţină pasul cu sprijinul în materie de arme pe care Ucraina îl primeşte din partea Occidentului, spun observatorii. De asemenea, aranjamentul poate permite Coreei de Nord să obţină informaţii din lumea reală privind funcţionarea armamentului său şi să o ajute să îşi intensifice exporturile la scară mai largă.

Se ştie mai puţin despre ce compensaţii exacte a primit Phenianul până acum în schimb. Oficialii sud-coreeni au declarat că Nordul primeşte transporturi de alimente şi alte necesităţi din partea Rusiei, iar nevoile nu lipsesc pentru economia supusă sancţiunilor, care, pe lângă alimente, duce lipsă de combustibil şi de materii prime - dar care caută, de asemenea, să avanseze în programele sale spaţiale, de rachete şi nucleare.

Putin a semnalat disponibilitatea de a ajuta Coreea de Nord în dezvoltarea programului său spaţial şi de sateliţi în timpul întâlnirii lor din septembrie, care a avut loc, în mod corespunzător, la o instalaţie de lansare de rachete.

De atunci, au existat semne că o astfel de asistenţă a avut loc, inclusiv lansarea cu succes a primului satelit de recunoaştere militară al Coreei de Nord, "Malligyong-1", la câteva săptămâni după vizită, după două încercări eşuate.

Statelor membre ale ONU le este interzis să sprijine direct sau indirect programele de rachete ale Coreei de Nord, precum şi să se angajeze în transferuri de arme cu Phenian.

Însă, potrivit experţilor, Kim urmăreşte, de asemenea, accesul la know-how pentru o serie de arme avansate ruseşti, precum şi la tehnologie legată de îmbogăţirea uraniului, proiecte de reactoare sau propulsie nucleară pentru submarine. Liderul nord-coreean consideră că programele sale de înarmare sunt esenţiale pentru supravieţuirea regimului său, potrivit analiştilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇