Ziua 846 Kievul acuză forțele ruse că au decapitat un militar. Încă un Frankenstein pentru Ucraina. Putin a ajuns în Coreea de Nord (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 846</span> Kievul acuză forțele ruse că au decapitat un militar. Încă un Frankenstein pentru Ucraina. Putin a ajuns în Coreea de Nord (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 846 de război, Rusia a lansat zece drone asupra Ucrainei, însă toate au fost interceptate de apărarea aeriană. Una dintre acestea a avariat mai multe case și mașini în regiunea Dnipropetrovsk.

Ucraina a atacat și ea noaptea trecută. Un incendiu s-a declanşat într-o rafinărie de petrol după un atac cu drone în oraşul Azov, în regiunea Rostov. Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă a precizat că incendiul s-a extins, cuprinzând un volum de 5.000 de metri cubi de combustibil.

O tentativă de asasinat a avut loc la Kiev, unde o persoană neidentificată a deschis focul asupra lui Aidos Sadikov, opozant și jurnalist de origine cazacă stabilit în Ucraina.

Continuă epurările în sectorul Apărării din Rusia după îndepărtarea fostului ministru Serghei Șoigu și arestările în cazuri de corupție. Vladimir Putin a demis luni patru miniștri-adjuncți și a numit o rudă într-o funcție de conducere.

În aceeași zi, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunțat arestarea unui fost oficial din Ministerul Agriculturii, acuzat că a delapidat peste 22 de milioane de dolari.

Compania germană Rheinmetall va oferi Ucrainei tancuri Leopard modificate, denumite „Frankenstein”. Acestea vor avea turele care pot doborî rachetele şi dronele ruseşti.

Războiul declanșat de Putin are ca efect, printre altele, creșterea cheltuielilor pentru apărare în statele membre NATO. Șeful alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat că peste 20 de membri NATO vor îndeplini obiectivul alianţei de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare în acest an.

În acest context, liderul de la Kremlin se îndreaptă spre puținii lui aliați și încearcă să obțină mai mult sprijin. Înaintea vizitei de două zile pe care o începe azi la Phenian, Vladimir Putin a promis să construiască, alături de Coreea de Nord, sisteme comerciale şi de securitate, care să nu fie controlate de Occident şi a dat asigurări cu privire la sprijinul său neclintit pentru această țară.

ADVERTISING

Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că declaraţiile şefului NATO, Jens Stoltenberg, care a dezvăluit că alianţa militară discută despre desfăşurarea mai multor arme nucleare, reprezintă o "escaladare a tensiunilor". Reacția șefului NATO a venit imediat.

Situația pe front

  • Toate dronele, la pământ - Rusia a lansat în cursul nopții zece drone Shahed-131/136. Toate au fost doborâte în regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. O dronă interceptată de apărarea aeriană a avariat trei case și două mașini în districtul Dnipro și a provocat un incendiu care a fost stins, a anunțat Serhii Lîsal, șeful administrației regionale Dnipropetrovsk, citat de Ukrainska Pravda.
  • Tentativă de asasinat la Kiev - O persoană neidentificată a deschis focul asupra lui Aidos Sadikov, opozant și jurnalist de origine cazacă stabilit în Ucraina. Atacatorul s-a apropiat de o mașină parcată în Kiev, l-a împușcat pe Sadikov și a fugit, potrivit Kyiv Independent. Sadikov a fost spitalizat în stare gravă. Soția lui, aflată lângă el, nu a fost rănită. Procurorii și poliția nu au dezvăluit numele bărbatului împușcat, însă Natalia Sadikova a confirmat că este vorba de soțul ei, adăugând că tentativa de asasinat a avut loc în apropierea casei lor. Cuplul a plecat din Kazahstan și a primit azil politic în Ucraina, în 2014. Ei au creat un canal YouTube cu peste un milion de abonați în care exprimau opinii critice la adresa guvernului din Kazahstan. Un tribunal din această țară l-a condamnat pe Sadikov la doi ani de închisoare pentru "rezistență în fața poliției", sentință pe care cuplul a acuzat-o că este motivată politic. În octombrie 2023, Aidos și Natalia Sadikov au fost puși pe lista persoanelor căutate în Kazahstan.
  • Ucrainean decapitat - Procurorul general al Ucrainei a acuzat forţele ruse că au "decapitat" un militar ucrainean în regiunea Doneţk, în apropierea frontului de est, denunţând o crimă de război. "Am primit informaţii potrivit cărora şefii unităţilor forţelor de ocupaţie ruse din zona Volnovaha, din regiunea Doneţk, au ordonat să nu se ia prizonieri din rândul militarilor ucraineni", a declarat biroul procurorului general ucrainean într-un comunicat pe Telegram. Potrivit acestuia, capul unui militar ucrainean a fost văzut pe un vehicul militar în timpul unei operaţiuni de recunoaştere aeriană. O fotografie care însoţeşte comunicatul arată un vehicul blindat în culori de camuflaj având pe capotă, unde imaginea devine neclară, capul care ar fi fost decapitat. Magistratul adaugă că a fost deschisă o anchetă pentru "încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului", precum şi pentru "crimă cu premeditare".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu drone în Rostov - Un incendiu s-a declanşat într-o rafinărie de petrol după un atac nocturn cu drone în oraşul Azov, în regiunea Rostov, unde se află cartierul general militar al operaţiunii ruse în Ucraina, au anunţat marţi autorităţile locale. "Rezervoare de petrol au luat foc la Azov în urma unui atac cu drone. Potrivit primelor informaţii, nu sunt victime", a scris pe Telegram Vasili Golubev, guvernatorul regiunii Rostov din sudul Rusiei. 208 pompieri, 39 de vehicule şi un tren de pompieri ce transporta diverse echipamente au fost desfăşurate la faţa locului pentru a stinge incendiul, potrivit lui Golubev. Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă a precizat că incendiul s-a extins, cuprinzând un volum de 5.000 mc de combustibil. Potrivit Kyiv Independent, dronele au lovit 22 de rezervoare. Serviciul de securitate al Ucrainei a confirmat că a atacat mai multe depozite de petrol din Rusia.
  • Putin și-a pus o rudă la Ministerul Apărării - Continuă epurările în sectorul Apărării după îndepărtarea fostului ministru Serghei Șoigu și arestările în cazuri de corupție. Vladimir Putin a demis patru miniștri-adjuncți și a numit o rudă într-o funcție de conducere, relatează Reuters. Președintele rus a semnat decretul prin care Nikolai Pankov, Ruslan Țalikov, Tatiana Șevțova și Pavel Popov au fost demiși. Printre noii adjuncți ai ministrului Apărării se numără și Anna Țivileva, fiica unui său văr. Aceasta va avea responsabilități ce vor include îmbunătățirea sprijinului social și locativ pentru personalul militar. Soțul ei, Serghei Țivilev, este ministrul Energiei. Putin a numit-o anterior pe Țivileva la conducerea unui fond de stat pentru sprijinirea participanților la efortul de război.
  • FSB a arestat un oficial din Ministerul Agriculturii - Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunțat arestarea unui fost oficial din Ministerul Agriculturii, acuzat de delapidare, relatează Moscow Times. Oleg Donskikh este acuzat că între anii 2007 și 2008, când a fost șef de departament la Ministerul Agriculturii, a delapidat, prin firme pe care le controla împreună cu complicii săi, peste două miliarde de ruble (circa 22,6 milioane de dolari). Potrivit anchetatorilor, el a fost ajutat de doi oameni de afaceri din regiunea centrală rusă Lipețk. Aceștia au fost condamnați și se află în închisoare din 2017.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Încă un Frankenstein pentru Ucraina - Compania germană Rheinmetall va oferi Ucrainei tancuri hibride Leopard pe care va instala turele Skyranger, care pot doborî rachetele şi dronele ruseşti, scrie Pravda Ukrainska. Aceste tancuri modificate sunt numite „Frankenstein”. Sistemul Frankenstein este compus dintr-o turelă Skyranger, instalată pe tancul de luptă Leopard 1. Sistemul Skyranger are senzori sofisticaţi, cu o capacitate vizuală de 360 de grade pe câmpul de luptă şi e capabil să lovească dronele militare. Încă nu se ştie sigur când va primi Ucraina aceste vehicule.
  • Cresc cheltuielile NATO pentru apărare - Peste 20 de membri NATO vor îndeplini obiectivul alianţei de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare în acest an, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că aliaţii şi-au crescut cheltuielile militare de când Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014. "În toată Europa şi în Canada, aliaţii NATO cresc anul acesta cheltuielile pentru apărare cu 18%. Aceasta este cea mai mare creştere din ultimele decenii, iar 23 de aliaţi vor cheltui 2% din PIB sau mai mult pentru apărare în acest an", a spus el. Stoltenberg a menționat că, atunci când liderii NATO au stabilit obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, la summit-ul lor din 2014, doar trei membri - SUA, Grecia şi Marea Britanie - atingeau acest obiectiv. La acel moment, NATO avea 28 de membri, iar în prezent, Alianţa Nord-Atlantică are 32 de membri.
  • Rusia recrutează spioni germani - Rusia a apelat din ce în ce mai mult la şantaj şi la stimulente financiare pentru a angaja germani care să spioneze pentru Moscova, după lovitura dată serviciilor sale de informaţii prin expulzarea de către Europa a aproximativ 600 de diplomaţi ruşi, este concluzia la care a ajuns serviciul de securitate internă al Germaniei. Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) spune că serviciile de informaţii ruseşti cheltuiesc sume mari pentru a recruta agenţi în Germania, în ciuda eforturilor occidentale de a le limita operaţiunile de la invazia Moscovei în Ucraina. Doi cetăţeni germani care au fost acuzaţi în luna august a anului trecut de înaltă trădare prin spionaj în favoarea Rusiei au fost plătiţi fiecare cu aproximativ 400.000 de euro pentru serviciile lor, a precizat BfV. Cei mai expuşi riscului de a fi vizaţi de serviciile de securitate ruseşti au fost germanii care locuiau în Rusia şi călătoreau în mod regulat în această ţară, inclusiv diplomaţii germani, care ar putea fi vulnerabili la încercările de şantaj. "De îndată ce deţin informaţii compromiţătoare despre ţintele lor, aceste servicii nu se sfiesc să folosească tehnici agresive de recrutare", arată BfV.
  • Putin, într-o rară vizită în Coreea de Nord - Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit în Coreea de Nord şi a fost primit de către dictatorul Kim Jong Un. Cei doi au zâmbit şi s-au îmbrăţişat.
  • Putin se duce cu promisiuni la Kim - Vladimir Putin a promis să construiască cu Coreea de Nord sisteme comerciale şi de securitate care să nu fie controlate de Occident, precum și sprijinul său neclintit, într-o scrisoare publicată marţi de presa de stat nord-coreeană înaintea vizitei sale planificate în această ţară. El a mulţumit Coreei de Nord pentru susţinerea a ceea ce Rusia numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina şi a promis sprijin pentru eforturile Phenianului de a-şi apăra interesele, în ciuda "presiunii, şantajului şi ameninţărilor militare ale SUA".
  • Ucraina dorește o pace dreaptă - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite, după Conferinţa de pace pentru Ucraina găzduită de Elveţia, că s-a făcut primul pas tangibil spre pace. "Am făcut primul pas tangibil spre pace - în unitatea fără precedent a ţărilor din întreaga lume. Acesta este succesul Ucrainei, faptul că, pentru prima dată în istoria noastră, atât de mulţi lideri şi state s-au adunat de dragul Ucrainei şi de dragul păcii”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook, adăugând că Ucraina își dorește cel mai mult "o pace dreaptă".
  • Kremlinul acuză NATO de "escaladarea tensiunilor" - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că declaraţiile şefului NATO, Jens Stoltenberg, care a dezvăluit că alianţa militară discută despre desfăşurarea mai multor arme nucleare, reprezintă o "escaladare a tensiunilor". Ulterior, Stoltenberg a replicat că Rusia încearcă să creeze confuzie, iar comentariile sale se refereau la modernizarea descurajării nucleare a NATO, inclusiv înlocuirea avioanelor F-16 cu F-35 şi modernizarea armelor desfăşurate în Europa, despre care a spus că este cunoscută de mult timp. "Rusia încearcă întotdeauna să găsească o modalitate de a crea o situaţie în care să poată da vina pe NATO, iar realitatea este că NATO este transparentă", a declarat el, reporterilor în timpul unei vizite la Washington. NATO a încercat, la rândul său, să clarifice remarcile lui Stoltenberg, spunând că nu există schimbări semnificative în ceea ce priveşte postura sa nucleară.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇