Ziua 767 Rusia își retrage navele. Blindate și rachete din Franța. Putin sună mobilizarea. Averea lui Zelenski

<span style="color:#990000;">Ziua 767</span> Rusia își retrage navele. Blindate și rachete din Franța. Putin sună mobilizarea. Averea lui Zelenski

Ziua 767 de război a început cu atacuri masive asupra Ucrainei. Forțele de apărare ucrainene spun că au distrus 18 rachete și drone rusești care au vizat zona de vest a țării. Rusia susține însă că a reușit un atac masiv asupra infrastructurii energetice și de gaze a Ucrainei. Forțele aeriene ruse spun că au folosit arme cu rază de acțiune, toate țintele au fost atinse, fiind întreruptă activitatea întreprinderilor din industria de apărare vizate.

În schimb, armata rusă și-a retras aproape toate navele importante din porturile din peninsula Crimeea, după succesul loviturilor ucrainene asupra Flotei ruse din Marea Neagră. Singura navă care a rămas este portavionul Cyclone. De asemenea, Rusia încearcă să consolideze apărarea portului său Novorossiisk, în fața atacurilor Ucrainei.

O veste bună pentru Ucraina a venit din Franța, care a anunțat că va livra Kievului „sute” de vehicule blindate vechi, dar „încă funcţionale” şi rachete Aster.

ADVERTISING

Ce se întâmplă pe front

  • Atac masiv asupra infrastructurii energetice - Forțele aeriene ruse au efectuat un atac masiv asupra infrastructurii energetice și de gaze a Ucrainei, susține Ministerul rus al Apărării, citat de The Guardian. În comunicatul ministerului se mai susține că au fost folosite arme cu rază lungă de acțiune și toate țintele au fost atinse, fiind întreruptă activitatea întreprinderilor din industria de apărare vizate.
  • Rachete și drone doborâte - Forțele de Apărare Aeriană au distrus 18 ținte aeriene: nouă rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 și nouă drone Shahed-136/131, relatează ukrinform.net, care-l citează pe comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Mykola Oleshchuk. Pe parcursul nopții de 31 martie 2024, rușii au atacat cu 14 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 lansate din aeronave strategice Tu-95ms (regiunea Saratov - Federația Rusă), 11 drone de atac Shahed (Primorsko-Akhtarsk - Federația Rusă, Crimeea), o rachetă balistică Iskander-M (Crimeea) și o rachetă ghidată Kh-59 (Zaporojie). Conform rapoartelor, rachetele lansate de bombardiere strategice rusești au atacat regiunile vestice ale Ucrainei.
  • Blindate vechi din Franța - Franţa va livra Ucrainei „sute” de vehicule blindate vechi, dar „încă funcţionale” şi rachete Aster, în cadrul unui nou pachet de ajutor pentru Kiev în războiul său împotriva Rusiei. Informația a fost făcută publică de ministrului apărării Sébastien Lecornu, informează AFP. Detalii AICI.
  • Navele ruse, retrase - Armata rusă și-a retras aproape toate navele importante din porturile din peninsula Crimeea, după succesul loviturilor ucrainene asupra Flotei ruse din Marea Neagră, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, informează The Kyiv Independent. Singura navă care a rămas este portavionul Cyclone, care nu a lansat încă nicio rachetă. Recent, armata ucraineană a anunțat că a reușit să scoată din luptă 33% dintre navele de război ale Flotei ruse, inclusiv 24 de nave și un submarin. De asemenea, Rusia încearcă să consolideze apărarea portului său Novorossiisk, se arată în raportul zilnic al Ministerul britanic al Apărării.
  • Atac mortal la Liov - Cel puţin o persoană a fost ucisă într-un atac rus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în regiunea ucraineană Liov, unde armata ucraineană a doborât nouă rachete şi nouă drone inamice, relatează AFP. O clădire administrativă a fost avariată.
  • Drone și rachete în Rusia - Și rușii susțin că au respins atacurile ucrainene care vizau regiunile Belgorod și Iaroslavl, informează The Kyiv Independent. Deasupra regiunii Iaroslav ar fi fost distruse trei drone ucrainene, în timp ce deasupra regiunii Belgorod ar fi fost doborâte 10 rachete.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Zelenski, declarația de avere - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi familia sa au obţinut un venit total de 317.000 de dolari în 2023, potrivit declarației de avere, relatează The Kyiv Independent. Dintre aceștia, 190.100 de dolari provin din vânzarea de obligaţiuni de stat, restul, 126.600 de dolari, reprezintă salarii, dobânzi bancare şi venituri din închirierea unor bunuri imobile. „Creşterea veniturilor faţă de 2022 a avut loc în urma reluării plăţii chiriilor”, precizează preşedinţia. Soldul în numerar al familiei Zelenski a scăzut cu aproape 71.000 de dolari, la sfârşitul lui 2023.
  • Premierul ucrainean câștigă infim față de soție - Premierul ucrainean Denîs Şmîhal arată în declaraţia sa de avere că a obţinut venituri în valoare de 22.930 de euro din salariu, iar soţia şi fiica sa 185.045 de euro, relatează Ukrinform. Venitul total al familiei Şmîhal constă într-o pensie de invaliditate în valoare de 766 de euro, un salariu de fiicei premierului în valoare de de 588 de euro şi venituri din afaceri ale soţiei premierului în valoare de 183.691 de euro. Premierul mai deține în conturi bancare 1.759 de euro şi 140.000 de dolari numerar.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin cheamă la arme - Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind recrutarea militară semestrială, 150.000 de bărbaţi fiind chemaţi la serviciul militar obligatoriu, transmit duminică Reuters şi DPA. În Rusia, toţi bărbaţii care au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să satisfacă un stagiu militar obligatoriu de 12 luni sau pregătirea echivalentă în cazul celor care urmează studii superioare. În luna iulie a anului trecut, Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a votat majorarea, de la 27 la 30 de ani, a vârstei maxime până la care bărbaţii pot fi recrutaţi. Noua lege a intrat în vigoare la 1 ianuarie acest an. Serviciul militar obligatoriu este un subiect sensibil în Rusia.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇