Ziua 299 de război: Rachete americane peste granița cu Rusia. Noi atacuri la Kiev. Ce face Putin în Belarus

Ziua 299 de război: Rachete americane peste granița cu Rusia. Noi atacuri la Kiev. Ce face Putin în Belarus

Ziua 299 de război a început cu un nou atac cu drone kamikaze la Kiev, iar alarmele au sunat în întreaga țară și la prânz și atacurile s-au intensificat.

Există temeri că noi atacuri masive pot avea loc, având în vedere că astăzi Vladimir Putin s-a dus în Belarus, să discute cu Alexander Lukașenko. Kremlinul a recunoscut că vor fi discuții și pe chestiuni militare, însă a respins că Putin ar vrea să convingă Belarusul să intre în război.

Cea mai îngrijorătoare știre de astăzi vine de la Moscova, care a anunțat exerciții militare comune cu China. Având în vedere și tensiunile tot mai mari din Asia, organizarea acestor exerciții e văzută ca un semnal de alarmă pentru mulți experți.

În plus, Ministerul Apărării de la Moscova acuză că atacul de ieri de la Belgorod (în Rusia) s-a făcut cu rachete de fabricaţie americană.

Avem totuşi şi o veste bună: Statele UE s-au înțeles asupra unui plafon de preț pentru gaz, dar mecanismul va fi declanșat doar dacă acesta ajunge la un nivel aproape dublu decât cel de acum.

ADVERTISING

Citește o analiză marca Spot - Vine Marele Război al acestui secol? De ce următorii ani nu vor fi liniștiți

Situația pe front

  • Noi atacuri la Kiev și-n țară - Rusia a atacat cu drone kamikaze capitala ucraineană, în noaptea de duminică spre luni, iar autorităţile de la Kiev au anunţat că cel puţin două persoane au fost rănite, iar infrastructura critică a fost afectată. În jurul prânzului, alarmele antiaeriene au început să sune la Kiev şi în cea mai mare parte a Ucrainei.
  • Situația în capitala Ucrainei - Doar 3% dintre locuitorii Kievului sunt în continuare fără încălzire, însă situația este mult mai gravă în ce îi privește pe cei care nu au curent, trei cartiere fiind afectate.
  • Ucrainenii răspund cu aceeași monedă - Autoritățile din Belgorod anunță că o persoană a murit și 10 au fost rănite într-un bombardament al ucrainenilor. A fost vizată rețeaua de electricitate, 14.000 de oameni fiind afectați. Au fost probleme cu sistemul de alertare a populației. SMS-ul care le spunea cetățenilor să se adăpostească a fost primit după o ora și jumătate de la atac.
  • Rachete americane peste graniţa cu Rusia? - Ministerul rus al Apărării susţine că atacul de la Belgorod s-a făcut cu mai multe rachete de fabricaţie americană lansate de armata ucraineană. E vorba de patru rachete aer-sol de tip HARM, construite pentru atacarea echipamentelor electronice. Rachetele ar fi fost doborâte în ultimele 24 de ore în spaţiul aerian al Rusiei, deasupra regiunii Belgorod.
  • Zelenski cere tancuri, Rusia a primit drone noi - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat luni prin legătură video liderilor care participă în capitala letonă, Riga, la summit-ul numit Forţa expediţionară comună (JEF) şi le-a cerut acestora din nou ajutor militar pentru a învinge Rusia, în special sisteme antiaeriene, tancuri, artilerie şi muniţii, afirmând în acelaşi timp că ultimul atac al Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene a fost efectuat cu un nou lot de drone iraniene Shahed.
ADVERTISING

„Diplomație” rusă

  • O alianță periculoasă - Rusia și China vor face împreună exerciții militare între 21 și 27 decembrie, în Marea de Est a Chinei, a anunțat Moscova.
  • Putin s-a dus la Lukașenko - Aceasta este prima vizită în Belarus din ultimii trei ani a Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a ajuns luni, în jurul orei 15:00, în Belarus, iar ucrainenii se tem că intenţionează să facă presiuni asupra fostului aliat sovietic pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei şi pentru a redeschide un nou front.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus despre speculațiile că Putin ar vrea să-l convingă pe Lukașenko să se implice în război că sunt „minciuni prostești” și că cei doi vor vorbi despre gaz și chestiuni militare, având în vedere tensiunile din regiune.
  • Ce spune s-a declarat - Vladimir Putin a afirmat că se aşteaptă ca schimburile comerciale dintre Rusia şi Belarus să atingă nivelul-record de 40 de miliarde de dolari anul acesta. Liderul de la Kremlin a precizat că armata rusă efectuează exerciţii militare pe teritoriul Belarusului, în cadrul eforturilor de menţinere a "securităţii ambelor ţări". "Aceste măsuri sunt necesare din cauza situaţiei tensionate de la frontierele externe ale Uniunii Rusia-Belarus", a subliniat Putin.
  • Negustorul Morții, în Ucraina - Traficantul de arme rus Viktor Bout, recent eliberat de SUA în cadrul unui schimb de prizonieri cu Moscova, a vizitat sâmbătă oraşul Lugansk din estul Ucrainei, ocupat de Rusia, pentru deschiderea unei filiale a Partidului Liberal Democrat al Rusiei (LDPR), un partid naţionalist pro-Kremlin în care traficantul tocmai s-a înscris.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Plafon la gaze - În sfârşit, statele UE s-au înțeles asupra unui plafon de preț pentru gazele naturale, dar mecanismul va fi declanșat doar dacă acesta ajunge la un nivel aproape dublu decât cel de acum. Germania votează acordul, dar spune că, într-o situație de criză, UE nu se va mai putea aproviziona. Detalii AICI
  • Ajutor din România - Timişoara se va alătura campaniei de solidaritate europeană „Generatoare de speranţă/Generators of hope”, care îşi propune să ajute poporul ucrainean prin furnizarea de generatoare de energie. Primăria Timişoara face apel la cetăţeni şi firme să doneze bani pentru achiziţia de generatoare. Campania a fost lansată împreună de Parlamentul European şi Eurocities, în urma apelului făcut de Guvernul Ucrainei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇