Germania a cedat și statele UE au stabilit un plafon de preț pentru gaze. Moscova e furibundă

Germania a cedat și statele UE au stabilit un plafon de preț pentru gaze. Moscova e furibundă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Miniştrii europeni ai Energiei au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, a anunţat luni preşedinţia cehă a UE într-o postare pe Twitter.

Acordul vine după mai multe săptămâni de discuţii cu privire la un pachet de măsuri de urgenţă care au creat diviziuni în rândul statelor membre, în încercarea de a răspunde la criza energetică. Cehia, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a prezidat negocierile între cele 27 de state membre.

UPDATE Administraţia de la Moscova a catalogat, luni seară, drept „inacceptabilă” decizia Uniunii Europene de plafonare a preţului la gaz, argumentând că apar riscuri asupra pieţelor internaţionale.

ADVERTISING

"Este o încălcare inacceptabilă a proceselor pieţelor care au ca rezultat formarea preţului. Orice referire la o plafonare de preţ este inacceptabilă", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit unor documente consultate de Reuters, miniştrii Energiei au convenit că plafonarea preţului gazelor va fi declanşată în momentul în care cotaţiile, la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam, ajung la 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh) timp de trei zile. Adică un nivel aproape dublu decât cel de acum.

ADVERTISING

În acelaşi document, se precizează că plafonul ar putea fi declanşat începând cu data de 15 februarie 2023 şi, iniţial, nu se va aplica tranzacţiilor de tip "over the counter" (în afara pieţei).

Mai mulţi oficiali europeni au dezvăluit pentru Reuters că Germania, care iniţial a fost sceptică la ideea plafonării preţului gazelor, a votat acordul, chiar dacă şi-a exprimat unele îngrijorări cu privire la impactul acestei politici asupra capacităţii Europei de a atrage livrări de gaze pe o piaţă globală extrem de competitivă la capitolul preţ.

Germania şi alte state membre sceptice la ideea unui plafon de preţ au încercat să obţină mai multe garanţii pentru a se asigura că plafonul va fi suspendat, dacă măsură va avea consecinţe negative.

ADVERTISING

Consiliul UE urmează să ofere detalii despre acordul miniştrilor Energiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇