Președintele azer promite gaze pentru România, de la București: Romgaz a semnat deja un acord

Președintele azer promite gaze pentru România, de la București: Romgaz a semnat deja un acord

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev (aflat în fotografie între Viktor Orban şi Nicolae Ciucă), a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, la semnarea acordului în domeniul energiei verzi, că ţara sa este pregătită să livreze către Europa şi peste 11 miliarde de metri cubi de gaz.

În ceea ce priveşte România, Romgaz a semnat un acord de livrare de gaze începând din ianuarie 2023.

”Importanţa acestui parteneriat strategic care va fi semnat astăzi va fi contribuţia noastră comună la securitatea energetică a Europei, această înţelegere este un pas pentru a crea un coridor pentru energia verde.

ADVERTISING

Vreau să îmi exprim recunoştinţa pentru doamna preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru sprijinul continuu acordat Azerbaidjanului în proiectele de securitate energetică şi diversificare a energiei. În timpul vizitei domniei sale în Azerbaijan am semnat un memorandum de colaborare, pentru un parteneriat strategic între Azerbaijan şi UE şi am început deja să îl implementăm”, a precizat Ilham Aliyev.

Acesta a menţionat şi exporturile de gaze realizate de ţara sa, către Europa.

”Anul trecut, Azerbaidjanul a exportat gaz către UE în valoare de 8,2 miliarde, anul acesta 11,3. Anul viitor vor fi cel puţin 11,6 miliarde metri cubi de gaz. (...) De asemenea, Romgaz a semnat un acord de livrare de gaz către România, începând din ianuarie anul viitor. Aşadar, Azerbaidjanul îşi lărgeşte aria de acţiune geografică, furnizând gaz către pieţele europene. Aceasta este o situaţie win-win, pentru că Europa are nevoie să îşi întărească securitatea energetică, iar Azerbaidjanul are nevoie de pieţe de desfacere pentru resursele pe care le are. 

ADVERTISING

Astăzi  începem să construim un nou pod din Azerbaijan către Europa. Ţara noastră va deveni furnizor important de energie electrică către Europa, mai ales energie verde. Potenţialul azer este de 27 Gb, atât de energie eoliană, cât şi solară. De asemenea, avem această producţie în zona Mării Caspice”, a precizat Ilham Aliyev.

Iată şi alte informaţii şi declaraţii de la evenimentul de azi de la Cotroceni:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇