O barcă automată cu energie solară curăță râurile din Ungaria de gunoaie provenite și din România

O barcă automată cu energie solară curăță râurile din Ungaria de gunoaie provenite și din România
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Ungaria a inaugurat recent prima sa barcă automată alimentată cu energie solară special proiectată pentru curățarea râurilor.

Numită Robo-Collect, ambarcațiunea este prevăzută cu camere de filmat pentru a detecta deșeurile care plutesc pe apă. Deșeurile, o parte din ele provenite din România, pot fi apoi colectate, sortate și reciclate, scrie Euronews.

Construcția bărcii a început în 2018 și ea va deveni operaționala anul viitor.

Potrivit unuia dintre designerii vasului, Miklós Gyalai-Korpos, noua tehnologie are două componente, astfel încât să poată fi colectată o cantitate cât mai mare de deșeuri cu un consum cât mai mic de energie.
„Pentru a acoperi o suprafață mai mare a râului folosim un perete din bule. Un dispozitiv cu dinți de fier adună gunoaiele. Le sortăm în spatele bărcii și le băgăm în saci mari. Sacii sunt duși la mal de bărci mici”, a explicat Gyalai-Korpos.

ADVERTISING

Pe țărm se află o bandă de sortare, care poate detecta buteliile de plastic folosind dispozitive optice, senzori cu infraroșu și inteligență artificială. Plasticul ajunge la centrul de reciclare, iar lemnul adunat în timpul operațiunii de curățare ajunge înapoi în râu.

În jur de 10.000 de tone de gunoaie din România și Ucraina ajung în Ungaria în fiecare an via râul Tisa, iar situația s-a înrăutățit din cauza războiului din Ucraina, cel puțin 200 de municipalități încetând să mai colecteze gunoiul, mai notează sursa citată.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇