Cine sunt "migranții energetici", cei care știu cum să scape de facturile mari din timpul iernii

Cine sunt "migranții energetici", cei care știu cum să scape de facturile mari din timpul iernii

Tot mai mulți locuitori din țările nordice își petrec iarna în destinațiile turistice din sudul Europei, pentru a evita frigul și criza costului vieții.

Dezvoltatorul rus de software Victor Varlamov lucrează în fiecare dimineaţă online, pe o insulă spaniolă însorită de lângă coasta Africii. Perspectiva unor facturi de încălzire mari şi o iarnă complicată de războiul din Ucraina l-au determinat să plece din ţara lui adoptivă, Polonia, iar exemplul său nu este singurul, relatează Reuters.

Varmalov, în vârstă de 50 de ani, împreună cu soţia şi fiica lor adolescentă, s-au mutat în septembrie de pe coasta baltică a Poloniei în Gran Canaria din Insulele Canare din Spania. Plănuiesc să rămână acolo în următoarele luni.

"Criza economică şi mai ales situaţia de război m-au împins aici", a spus Varmalov, care este rus prin naştere.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, a dus unele preţuri ale energiei la niveluri record în luna august. Acestea s-au diminuat între timp, dar e posibil să rămână ridicate şi au adus niveluri dureroase de inflaţie.

ADVERTISING

Înainte de a pleca de la Gdansk, unde locuieşte din 2016, Varmalov a calculat că ar putea economisi lunar 250 de euro pe chirie şi să plătească 140 de euro pentru toate utilităţile şi Internet, în loc de cei 200 de euro pe care îi plătea doar pentru electricitate în Polonia.

Ceea ce economiseşte acum cheltuie pentru a mânca în oraş şi, de asemenea, se bucură de plimbările pe plajă în pauzele de prânz. "Realitatea este mai bună decât aşteptările mele", a spus el.

Guvernul regional al Insulelor Canare, unde temperatura medie de iarnă este de 20 de grade Celsius, a lansat în septembrie o campanie pe reţelele sociale, pentru a atrage lucrători la distanţă, cum ar fi Varmalov, şi pensionari din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Suedia.

"Nu este un secret pentru nimeni că aceasta va fi o iarnă de mare incertitudine economică în Europa, dar în Insulele Canare vrem să schimbăm situaţia", a declarat Yaiza Castilla, şeful regional pentru turism, care a descris insulele drept "un refugiu economic".

ADVERTISING

Alte ţări din sudul Europei își folosesc și ele potenţialul.

Ministrul grec al Turismului a vizitat în septembrie Austria şi ţări din nordul Europei, precum Suedia, pentru "a transforma această criză energetică uriaşă care afectează Europa într-o oportunitate".

Consiliul pentru turism al Portugaliei a făcut, de asemenea, campanie, iar şeful său, Luis Araujo, a declarat că aşteptările pentru turiştii de iarnă din nordul Europei sunt "foarte pozitive".

Datele din turism îi susţin optimismul. Informaţiile colectate pentru Reuters de motorul de căutare pentru închirieri de case HomeToGo au arătat că, faţă de anul trecut, căutările din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos au crescut cu 36%, 13% şi 3% pentru cazare de iarnă în Spania, Grecia şi, respectiv, Portugalia.

ADVERTISING

Gabriel Escarrer, CEO al lanţului hotelier spaniol Melia, a declarat că oamenii îşi rezervă apartamente pentru două sau trei luni în această iarnă în Insulele Canare, cu o prezenţă notabilă a vizitatorilor scandinavi.

Refugiul perfect pentru iarnă

Mulți vizitatorii şi rezidenţi permanenţi sosesc și din Germania, care era foarte dependentă de gazele ruseşti înainte de războiul din Ucraina şi este îngrijorată de posibilele lipsuri de energie din timpul iernii.

Dintre şcolile care înscriu mai mulţi elevi din străinătate, şcoala germană din Gran Canaria a primit anul acesta 40 de cereri de la studenţi străini, număr despre care a spus că este mai mare decât în ​​anii precedenţi, fără a oferi cifre precise.

Repeople, o asociaţie care oferă locuri de cazare în comun din Insulele Canare, a declarat că a fost plin pentru noiembrie şi e 80% plin pentru restul iernii.

Printre cei care ocupă un loc la Repeople se numără şi freelancerul german Heiko Schaefer, în vârstă de 31 de ani, care plănuieşte să rămână până la Crăciun.

"Actuala creştere a preţurilor este un motiv pentru mulţi oameni să se mute mai în sud. Această insulă este un refugiu pentru iarnă", a spus el.

Companiile aeriene germane vor creşte cu 31% numărul de locuri disponibile pentru Insulele Canare, a anunţat biroul regional de turism.

TUI fly, principala companie aeriană care operează între Germania şi Insulele Canare, a anunțat că va creşte zborurile cu aproximativ 10%, adăugând într-un comunicat că costurile cu energie sunt "un element psihologic" în împingerea mai multor persoane spre sud.

Potrivit Airbnb, numărul căutărilor pentru sejururi de iarnă în sudul Europei s-a triplat între lunile aprilie şi iunie.

O alegere dificilă: mutare temporară sau definitivă?

Pentru majoritatea nord-europenilor calea spre sud este, totuşi, doar un vis, când creşterea costurilor vieţii înseamnă că nu-şi pot permite luxul călătoriilor.

În schimb, se aprovizionează cu bunuri pentru a se încălzi, cum ar fi pilote şi pături electrice, arată cifrele vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie.

Alţii însă au decis să se mute definitiv. Natasha Caldeiras, din Kent, sudul Angliei, şi familia ei se mută chiar înainte de Crăciun în Portugalia natală a soţului ei. Preţurile energiei au fost impulsul pentru această decizie.

Caldeiras crede că vremea mai caldă le va permite să pornească încălzitoarele pentru o perioadă mai scurtă decât în ​​Marea Britanie, unde facturile lor lunare sunt de aproximativ 200 de lire sterline (232,14 euro) pe lună şi urmează să crească.

"Chiar înainte de criza energetică, ne-am fi dorit să fim în Portugalia din cauza vremii. Dar, odată cu criza energetică, (a fi în Portugalia) ne oferă mai multă securitate din cauza climei", a spus Caldeiras.

Murat Coskun, directorul general al firmei de consultanţă imobiliară Get Properties, a declarat că criza costului vieţii "alimentează tendinţa" britanicilor care decid că e timpul să plece. "Nu cred că suntem încă la vârf. Iarna va fi grea", a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇