Cum a lovit scumpirea energiei târgurile de Crăciun din Europa (Foto&Video)

Cum a lovit scumpirea energiei târgurile de Crăciun din Europa (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Orașele europene nu renunță la tradiția târgurilor de Crăciun, dar caută să limiteze costurile, din cauza scumpirii energiei și a inflației.

S-au dus vremurile când târgurile de Crăciun erau „scăldate” de lumini sclipitoare care creau o atmosferă feerică! Anul acesta, din cauza creșterii galopante a tarifelor la energie și a majorării tuturor prețurilor, aceste evenimente mult așteptate în orașele europene vor oferi mai degrabă o atmosferă sobră.

În această iarnă, târgurile de Crăciun din Europa renunță la patinoare, trec la program redus și folosesc doar becuri economice. În Franța și Germania, luminile de sărbători se vor stinge mai devreme decât de obicei, relatează The Guardian, trecând în revistă măsurile pe care le iau municipalitățile din aceste țări pentru a organiza târgurile de Crăciun.

Tours: rollerskating în locul patinoarului

Orașul Tours din vestul Franței a făcut o schimbare practică: tradiționalul patinoar din centru va fi înlocuit cu o zonă pentru rollerskating. Pentru menținerea patinoarului suficient de rece, firma care l-a amenajat în 2020 a avut de achitat facturi de energie electrică de 15.000 de euro, iar anul trecut a plătit 7.500 de euro după ce dimensiunea sa a fost redusă.

ADVERTISING

"Ar fi fost o aberație să avem un patinoar exterior când temperaturile aici de Crăciun au fost de 10-15 grade timp de mai mulți ani. N-are niciun sens să păstrăm gheața, cu orice cost, doar ca să menținem o atmosferă de Crăciun", a explicat viceprimarul Martin Cohen, care se ocupă de energie și mediu.

Părerea lui e că, pe fondul încălzirii globale, orașele din Franța "trebuie să accepte că sărbătoarea Crăciunului nu mai este imaginea zăpezii, a gheții și a brazilor mari". "O să păstrăm ce putem, fiindcă avem nevoie de partea magică, de sărbătoare, a Crăciunului, dar unele elemente trebuie să evolueze", a explicat el.

Autoritățile din Tours au pus mereu în centru un brad de Crăciun procurat de pe plan local, dar în ultimii ani pinii nu au mai crescut în zonă, din cauza temperaturilor ridicate și a secetei. Anul acesta au primit unul ca donație.

ADVERTISING

Mulhouse: un brad cu mai puține becuri

Primăria orașului din estul Franței a invocat directiva guvernului de a reduce consumul de energie în scopul prevenirii sincopelor de furnizare în această iarnă.

Conform tradiției, luminile bradului de Crăciun erau aprinse de la ora 10:00 "pentru a crea atmosfera feerică". Acum, acestea vor fi aprinse abia de la ora 17:00. Bradul va avea mai puține becuri, iar scurtarea duratei aprinderii acestora va aduce o economie de energie de 35%.

Strasbourg: becuri aprinse pe rând

Cunoscut drept "capitala franceză a Crăciunului", Strasbourg are cel mai vechi târg de Crăciun, organizat încă din Evul Mediu. Evenimentul a fost umbrit de un atac armat în 2018, iar în 2020 nu s-a mai ținut din cauza pandemiei.

Anul acesta, toate becurile folosite sunt LED, iar numărul acestora este redus. Totodată, vor fi aprinse pe rând, astfel încât să nu lumineze toate în același timp. Se încearcă și eliminarea paharelor pentru vinul fiert și înlocuirea lor cu unele reutilizabile.

ADVERTISING

În Germania s-a discutat despre renunțarea la târguri

În această țară cu o lungă tradiție în organizarea târgurilor de Crăciun s-a pus chiar problema dacă mai are rost ca aceste evenimente să se mai țină în 2022. "Până la urmă, am câștigat dezbaterea, fiindcă am putut demonstra că, de fapt, consumul de electricitate la târgul de Crăciun per vizitator este mai mic decât cel pe care îl consumă oamenii dacă ar sta acasă. Ar putea fi o teză îndrăzneață, dar într-un fel târgurile de Crăciun fac economie de curent", a explicat Frank Hakelberg, reprezentantul asociației germane a lucrătorilor din târgurile de distracții.

Acesta a adăugat că târgurile de Crăciun din Germania foloseau de mai mulți ani becuri LED care consumă cu 90% mai puțină energie electrică decât cele incandescente, însă chiar și așa multe târguri vor aprinde luminile doar după lăsarea întunericului.

Ce schimbări fac organizatorii târgurilor de Crăciun în Germania:

Fulda - în acest oraș din centrul țării, târgul de Crăciun se va deschide abia la prânz, spre deosebire de anii trecuți.

Munchen, Regensburg și Bamberg - durata aprinderii becurilor a fost redusă la târgurile de Crăciun, deși aceste evenimente atrag numeroși turiști.

Bremen - târgul de Crăciun era deschis de obicei de la sfârșitul lunii octombrie până în februarie. Acum va funcționa din 20 noiembrie până în 31 ianuarie.

Düsseldorf - luminile vor fi aprinse doar cinci ore pe zi, în loc de 15. Organizatorii au fost rugați să regândească iluminatul, cu mai puțini țurțuri iluminați sau lanțuri de lumini și mai multe lumini LED.

Bad Neuenahr - orașul lovit puternic de inundații în vara anului trecut va organiza primul târg de Crăciun de la acel dezastru, dar va înlocui patinoarul cu o pistă de rollerskating.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇