Pensionarii germani care vor să scape de creșterea costurilor energiei și de inflația galopantă sunt bineveniți în Grecia, a transmis ministrul Turismului din această țară.
Facturile la gaz s-au dublat în Germania, iar estimările arată că acestea vor fi de șapte ori mai mari decât nivelul de anul trecut. O perspectivă care le dă fiori pensionarilor germani, îngrijorați că nu se vor descurca financiar la iarnă.
În aceste condiții, ministrul grec al Turismului, Vasilis Kikilias, îi invită să petreacă anotimpul rece în țara sa, unde vor avea parte de vreme caldă, ospitalitate și prețuri mici în magazine și restaurante, relatează The Guardian.
"La toamnă și la iarnă ne-am bucura să-i primim pe pensionarii germani care își doresc să se bucure de iarna mediteraneană, cu ospitalitatea grecească, vreme blândă și un nivel ridicat al serviciilor. Vă așteptăm", a declarat Kikilias, pentru tabloidul german Bild.
Invitația de a le acorda "azil turistic" e un mod de a le mulțumi contribuabililor germani care au susținut prin taxele plătite refacerea Greciei după criza financiară din 2008.
Primarii din toată Grecia s-au raliat apelului ministrului. Panagiotis Simandirakis, primarul orașului port Chania din Creta, a dat asigurări că insula oferă cele mai bune condiții pentru ca oamenii să supraviețuiască "crizei iernii". De la o cafea sau o franzelă până la închirierea unei mașini, toate costurile sunt mai mici decât cele din Germania, a argumentat el.
Invitația grecilor ar putea fi interpretată ca un truc de marketing pentru creșterea turismului elen în sezonul rece, după mai mulți ani în care acest sector economic esențial a fost puternic afectat de pandemie.
Însă pensionarii germani consideră că e o idee constructivă pentru a evita efectele inflației care a ajuns la un nivel de 8%.
Asociația agențiilor de turism din Germania (VUSR) a anunțat încă din mai că Guvernul ar economisi mai mult pe termen lung, dacă ar acorda un voucher de turism de 500 de euro de persoană pentru ca germanii să plece în destinații cu vreme caldă decât să aloce subvenții pentru acoperirea costurilor energiei.
Germania riscă să se confrunte cu probleme de alimentare cu gaz la iarnă. Lucrările de întreținere a magistralei Nord Stream 1, prin care intră cea mai mare parte a gazelor naturale importate din Rusia, prin Marea Baltică, au început luni. Există temeri că Gazprom, care deține conducta, s-ar putea folosi de aceste lucrări ca pretext pentru a nu relua furnizarea.
Într-un sondaj realizat de compania Civey, două treimi din germani s-au declarat îngrijorați de întreruperea furnizării de gaze naturale în această iarnă.