1 din 4 europeni are probleme mari cu banii. Ce sacrificii sunt nevoiți să facă oamenii

1 din 4 europeni are probleme mari cu banii. Ce sacrificii sunt nevoiți să facă oamenii

Creșterea costului vieții, provocată de scumpirile la energie, inflația galopantă și războiul din Ucraina pun presiune pe tot mai mulți locuitori din țările europene.

Unul din patru europeni spune că are o situație financiară precară, iar mai mult de jumătate prevede că în următoarele luni se va confrunta cu un risc serios, arată un studiu realizat în șase țări europene de asociația franceză Secours Populaire și Ipsos, preluat de The Guardian.

Peste jumătate (54%) din cele 6.000 de persoane chestionate în Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia și Marea Britanie au declarat că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani, îndeosebi din cauza scumpirilor alimentelor, combustibililor, încălzirii și a chiriilor.

ADVERTISING

Grecia este cea mai afectată țară: 68% din subiecți au răspuns că puterea lor de cumpărare a scăzut „mult" sau „relativ" din 2019. Urmează Franța (63%), Italia (57%), Germania (54%), Marea Britanie (48%) și Polonia (38%).

Aproximativ 80% dintre subiecți au spus că au fost deja nevoiți să facă compromisuri importante:

  • să renunțe la călătorii (62%);
  • să renunțe la încălzire (47%);
  • să se împrumute la prieteni sau membri ai familiei (42%);
  • să-și ia o a doua slujbă (40%) sau să renunțe la o masă (29%).

În cele șase țări analizate, 64% din respondenți au spus că nu au putut decide „deseori" sau „câteodată" la ce să renunțe după ce au tăiat tot ce se putea din cheltuieli. 28% au spus că la jumătatea lunii nu le mai ajungeau banii, iar 27% s-au temut deseori sau uneori că își vor pierde casa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În medie, 27% din subiecți consideră că situația lor materială este precară, spunând că „o cheltuială neprevăzută ar putea schimba tot", în timp ce 55% trebuie să fie atenți la cheltuieli.

Viitorul nu se anunță bun pentru mulți: majoritatea europenilor chestionați (55%) simt că se vor confrunta cu un risc financiar important în următoarele luni. Iar unul din cinci (17%) crede că această posibilitate e foarte mare.

Cei mai îngrijorați europeni din cauza situației financiare:

  • italienii (70%);
  • grecii (68%);
  • britanicii (47%);
  • francezii (42%).
ADVERTISING

Pentru părinți e și mai greu, arată analiza. Cei mai mulți (72%) au renunțat la activitățile de agrement (76%), tratamente de înfrumusețare (72%) ca să le asigure copiilor lor toate condițiile.

Aproape jumătate din părinți (48%) au renunțat la mâncarea lor pentru a-și hrăni copiii, iar 66% au fost nevoiți să controleze activitățile copiilor, inclusiv ieșirile și vacanțele.

În medie, 49% din părinți au fost îngrijorați că nu le pot asigura copiilor condițiile necesare, în timp ce 33% nu le-au putut asigura celor mici o dietă așa cum și-ar fi dorit aceștia.

Studiul arată și contraste puternice între cele șase țări în privința grupurilor cu cel mai mare risc de sărăcie: pensionarii în Germania (61%), tinerii în Italia (57%) și familiile monoparentale în Marea Britanie (55%).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇