Casa Albă a respins acuzaţiile potrivit cărora SUA profită de pe urma preţurilor exagerate la livrările de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa.
Un responsabil al guvernului american a respins această acuzaţie, catalogând-o drept neadevărată, într-o conferinţă de presă, în care a afirmat că Washingtonul a pus accentul pe livrările de GNL pentru a ajuta Europa să se pregătească de iarnă, relatează marţi DPA.
Cea mai mare parte a gazului lichefiat din SUA este exportat, prin intermediul unor contracte pe termen lung, de companii străine care se ocupă de comerţul cu energie, a spus el. Printre acestea se numără câteva companii europene care revând apoi gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni, potrivit oficialului american, citat de DPA.
Ţările europene caută în prezent modalităţi pentru a înlocui aprovizionarea cu hidrocarburi, după ce Rusia şi-a redus substanţial livrările de gaze naturale, ca represalii la sancţiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei de către Moscova.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a acuzat recent ţările exportatoare de gaz lichefiat de creşterea exagerată a preţurilor pe fondul crizei energetice actuale.
Qatarul furnizează Germaniei gaz natural lichefiat
Între timp, Emiratul Qatar a anunţat marţi un acord prin care va furniza Germaniei gaz natural lichefiat (GNL) pe o perioadă de 15 ani, informează dpa şi AFP.
Gazul va fi vândut de Qatar Energy companiei americane ConocoPhilips, care îl va livra la terminalul aflat în construcţie în portul german Brunsbüttel, de la Marea Nordului, a declarat ministrul Energiei al Qatarului, Saad Sharida al-Kaabie, într-o conferinţă de presă la Doha.
Conform acordului, emiratul va furniza începând din 2026 până la 2 milioane de GNL pe an, pe o perioadă de cel puţin 15 ani.
Acordul va contribui la eforturile de a sprijini securitatea energetică în Germania şi în Europa, a afirmat ministrul.
Asia - în frunte cu China, Japonia şi Coreea de Sud - constituie principala piaţă a gazului din Qatar, din ce în ce mai curtat de ţările europene după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Negocierile cu europenii au fost însă dificile, Germania şi alte ţări refuzând să semneze acorduri pe termen lung identice celor care leagă emiratul Qatar de clienţii săi asiatici.