De ce LNG e ieftin în SUA și scump în Europa

De ce LNG e ieftin în SUA și scump în Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Gazul natural lichefiat – LNG – e ieftin în Statele Unite, dar de aproape 4 ori mai scump în Europa. De vină pentru asta sunt revânzătorii europeni.

O analiză Politico arată că multe dintre companiile care fac avere vânzând gaze americane ieftine către continent sunt, surpriză, companii europene.

Clienții europeni ai celui mai mare producător american de LNG

Comisia Europeană a fost supusă unei presiuni puternice pentru a schița un plan de limitare a prețului gazului, dar unele țări, în frunte cu Germania, se tem că o astfel de măsură ar putea determina furnizorii să trimită gazul în altă parte.

ADVERTISING

Mare parte a comerțului cu LNG este pe mâini europene, potrivit datelor celui mai mare exportator de LNG din America. „90% din tot ceea ce producem este vândut către terți, iar majoritatea clienților noștri sunt companii de utilități – Enel, Endesa, Naturgy, Centrica și Engie”, a declarat Corey Grindal, vicepreședinte executiv pentru comerț la nivel mondial al Cheniere Energy din SUA.

Companiile enumerate de Corey Grindal sunt furnizori de energie europeni de renume.

ADVERTISING

Compania Cheniere, care anul acesta a înregistrat 70 la sută din tot LNG exportat către Europa, își vinde gazul pe o schemă de preț fix bazată pe prețul de referință american, numit Henry Hub.

Prețul din Statele Unite și prețul din Europa

În medie, prețul pentru toate contractele Cheniere este de 115% din Henry Hub plus 3 dolari, a declarat Corey Grindal.

Aceasta înseamnă aproximativ 33 de euro pe MWh. Pentru comparație, tariful de referință actual al UE, denumit TTF, este de 119 de euro per MWh. Este o marjă mare pentru oricine revinde LNG pe piața angro din Europa, profitând de temerile că ar putea să nu existe suficient gaz pentru a rezista iarna.

ADVERTISING

În Europa există temeri că orice plafon impus de UE va determina producătorii să livreze gaz către alte piețe și va duce la penurie la nivel de bloc. Corey Grindal răspunde ferm „nu” când a fost întrebat dacă un plafon european la prețul gazelor ar avea vreun impact asupra afacerilor companiei sale, Cheniere.

”Avem contracte pe termen lung, pe care nu le putem schimba cum vrem”, a explicat oficialul american.

Citeşte integral Analiza Politico: De ce LNG e ieftin în SUA și scump în Europa pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇