Erdogan anunță că în 2023 va începe exploatarea gazului din Marea Neagră descoperit în 2020

Erdogan anunță că în 2023 va începe exploatarea gazului din Marea Neagră descoperit în 2020

Zăcământul de gaze din Marea Neagră al Turciei este pe cale să intre în exploatare anul viitor, aşa cum s-a promis, iar lucrările s-au accelerat, pentru a-l conecta la infrastructura naţională, a declarat sâmbătă preşedintele Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Vorbind la inaugurarea unei conducte de gaze naturale în nordul provinciei Kastamonu, Erdogan a declarat că forarea a 9 din cele zece puţuri din prima fază a zăcământului de gaze Sakarya, de pe fundul mării, a fost finalizată.

”Sperăm că vom începe să folosim aceste gaze anul viitor”, a spus Erdogan.

ADVERTISING

Turcia a descoperit gaze naturale în largul coastei sale de nord în 2020 şi de atunci a estimat volumele la 540 de miliarde de metri cubi (bcm).

Turcia a construit ”o bază energetică” în Sakarya şi va deveni o piaţă de referinţă pentru gaze naturale, cu includerea livrărilor interne, a spus Erdogan.

”Ne pregătim să construim o piaţă avansată a gazelor naturale în care mai multe produse, mai multe contracte se unesc pentru a forma preţuri de referinţă”, a spus preşedintele turc.

Erdogan nu a menţionat Rusia în discursul său.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ultimele săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a repetat că un hub de gaze naturale ar putea fi înfiinţat destul de repede în Turcia, prognozând că mulţi clienţi europeni vor apărea pe o astfel de piaţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇