Politico: Europenii sunt supărați că americanii profită de pe urma războiului din Ucraina

Politico: Europenii sunt supărați că americanii profită de pe urma războiului din Ucraina

Oficialii din Uniunea Europeană sunt nemulțumiți de prețurile mari ale gazelelor naturale, de vânzările de arme și de acordurile comerciale de care se folosește Washingtonul. Moscova ar putea specula această situație.

La nouă luni de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin încă nădăjduiește la fracturarea unității Occidentului. Și are de ce să-și agațe speranțele: oficialii europeni sunt supărați pe administrația Biden, pe care o acuză că profită de pe urma războiului din Ucraina, în timp ce statele europene suportă costurile conflictului și suferă, arată o analiză publicată de Politico.

"Adevărul e că, dacă te uiți cu atenție, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, deoarece vinde mai mult gaz la prețuri mai mari și pentru că vinde mai multe arme", a declarat un înalt oficial european pentru publicația menționată.

"Suntem într-un punct istoric. America trebuie să înțeleagă că opinia publică se schimbă în multe țări UE", atrage acesta atenția, avertizând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice.

ADVERTISING

S-a ajuns prea departe, cred oficiali de top de la Bruxelles și din alte capitale europene. Când liderii UE l-au abordat pe Biden, la summit-ul G20 de la Bali de săptămâna trecută, pe tema prețurilor mari la gazele importate din SUA, președintele american a părut că nu era la curent cu problema, a spus oficialul european menționat.

Și alți oficiali UE și diplomați susțin că ignoranța americanilor în privința efectelor asupra Europei a fost o problemă majoră. "Europenii sunt vădit frustrați de lipsa de informare și consultare prealabilă", spune David Kleimann, de la organizația Bruegel.

Un singur lucru bun răzbate din această situație: oficialii de pe ambele țărmuri ale Atlanticului sunt conștienți de riscurile pe care atmosfera toxică le va avea asupra alianței occidentale, iar discordia este exact ce-și dorește Putin. 

Americanii vând gazele de patru ori mai scump

Un oficial american a declarat că prețul gazelor pentru clienții europeni reflectă deciziile pieței private și nu este rezultatul unei politici sau acțiuni a guvernului SUA. Acesta a invocat și limitarea exporturilor din cauza unui accident produs în iunie, care a determinat închiderea unei unități de producție.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, diferențele dintre prețurile de export și cele de import nu sunt impuse de exportatorii americani de gaz natural lichefiat (LNG), ci de companiile care îl revând în UE. Americanii arată cu degetul spre intermediari, cum ar fi compania franceză TotalEnergies, deținătorul contractelor pe termen lung pentru gaze importate din SUA.

Argumentul nu e nou și nu pare să-i convingă pe europeni. "Statele Unite ne vând nouă gazul lor cu un preț înmulțit de patru ori când trece Atlanticul", a declarat, miercuri, comisarul pentru afaceri interne Thierry Breton pentru un post TV francez. "Sigur, americanii sunt aliații noștri… dar când ceva nu merge bine este necesar ca aliații să o spună", a adăugat el.

Energia mai ieftină de pe piața americană a devenit repede un avantaj pentru companiile americane, iar unele dintre acestea plănuiesc să-și mute operațiunile din Europa în SUA. Săptămâna aceasta, Solvay a anunțat că alege SUA în locul Europei pentru noi investiții, după ce alți giganți industriali au preconizat aceeași mutare.

ADVERTISING

"Suntem aliați sau nu?"

În pofida neînțelegerilor din domeniul energiei, situația încă era suportabilă. Însă anunțul Washingtonului despre programul de subvenții de 369 de miliarde de dolari pentru a sprijini industria verde a stârnit panică la Bruxelles.

"Legea pentru reducerea inflației a schimbat tot. Mai este Washingtonul aliatul nostru sau nu?", a întrebat un diplomat UE.

Disputa tot mai încinsă asupra Legii de Reducere a Inflației (IRA), un pachet uriaș de sprijin în domeniul taxelor, climei și sănătății, a readus în discuție posibilitatea izbucnirii unui război comercial transatlantic. Miniștrii Comerțului din țările UE discută despre răspunsul care trebuie dat Washingtonului, iar oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un pachet de subvenții de urgență pentru a salva de la colaps industriile europene.

Tonino Picula, reprezentantul Parlamentului European pentru relațiile transatlantice, acuză SUA că își urmează agenda proprie.

Pentru Biden, Legea de Reducere a Inflației reprezintă o realizare istorică în domeniul climatic. "IRA va crește piața pentru investiții în energia curată, nu o va sparge", a spus un oficial american.

Însă europenii văd altfel problema. "Acestea sunt subvenții discriminatorii care vor distorsiona competiția", a spus un oficial din Ministerul francez de Externe.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a acuzat chiar săptămâna aceasta Statele Unite că au mers pe calea izolaționismului economic al Chinei, îndemnând Bruxelles-ul să adopte aceeași abordare. "Europa nu trebuie să fie ultimul dintre mohicani", a spus el.

Europenii trebuie "să-și arate mușchii"

Uniunea Europeană își pregătește replicile, cum ar fi o subvenție consistentă pentru a preveni eliminarea industriei europene de către rivalii americani.

"La un moment dat, trebuie să te afirmi", a spus europarlamentarul francez Marie-Pierre Vedrenne. "Suntem într-o lume a luptei pentru putere. Când te lupți, dacă n-ai mușchi, dacă nu ești pregătit atât fizic, cât și mental, pierzi", a rezumat el situația.

În plus, în culise crește iritarea europenilor din cauza profiturilor pe care le face sectorul militar american. SUA au fost până acum cel mai mare furnizor de sprijin militar pentru Ucraina, oferind de la începerea războiului arme și echipamente în valoare de peste 15,2 miliarde de dolari. UE a acordat ajutor de aproximativ 8 miliarde de dolari, potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Potrivit unui oficial important de la Bruxelles, refacerea unor stocuri de arme sofisticate va dura mai mulți ani, din cauza crizei cipurilor. Situația alimentează temerile că sectorul militar american ar putea profita și mai mult de acest război.

Un alt diplomat al UE a spus că americanii fac destui bani de pe urma armelor, așa că un discount la gaze ar ajuta la "unificarea opiniilor". "Nu este bine (…) să dai impresia că cel mai bun aliat al tău realizează profituri uriașe de pe urma necazurilor tale", a explicat el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇